Köldmedier kallas de olika ämnen som vi har i bland annat kylar, frysar, luftkonditioneringsutrustning och värmepumpar. Vissa köldmedier bryter ner ozonskiktet och påverkar klimatet mycket negativt.
För att minska miljöskadan finns det regler för vilka köldmedier som får användas vid nyinstallation av bl.a. kyl- och värmepumpaggregat eller påfyllning av befintliga aggregat. Reglerna gäller också skötsel och underhåll av anläggningarna. Bestämmelser om hantering av köldmedier i kyl-, frys- och värmepumpanläggningar samt luftkonditionsanläggningar finns i bl.a. Förordning (2016:1128) om fluorerade växthusgaser och i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 517/2014 om fluorerade växthusgaser.
Om du tänker skaffa en stationär kyl-, luftkonditionerings- eller värmepumpsutrustning som innehåller 14 ton koldioxidekvivalenter eller mer ska innan installation eller konvertering informera Miljö-, bygg- och räddnämnden. Tänk på att du vid nyinstallation av köldmedieanläggning alltid bör välja det alternativ som har lägsta möjliga effekt på ozonskiktet och klimatet.
Personer och företag som gör ingrepp i utrustning, läckagekontroll, med mera ska vara certifierade.
Utrustning som innehåller 5 ton fluorerade växthusgaser koldioxidekvivalenter eller mer ska se till att utrustningen kontrolleras för läckor.
Läckagekontrollen ska utföras enligt nedanstående intervall för utrustning som innehåller fluorerande växthusgaser:
Det finns ett rapporteringskrav av läckagekontroll av utrustning som innehåller 14 ton koldioxidekvivalenter eller mer. Rapport ska inkomma till miljö-, bygg- och räddningsnämnden varje år senast 31 mars, avseende den kontroll som är utförd året innan.
Det är operatören (verksamhetsutövaren), d.v.s. den som använder anläggningen som är den som är ansvarig för att anläggningen kontrolleras och för att rapportera till miljö-, bygg- och räddningsnämnden. Alltså, t.ex. om du driver en restaurang där kyl- och frysrum ingår i hyresavgiften så är det ändå du som operatör (verksamhetsutövare) som är ansvarig.
En operatör ska också se till att den som sköter utrustningen har kunskap och erfarenhet av kyl-, luftkonditionerings- eller värmepumpsutrustningens funktion, drift och skötsel.
Vid överträdelser av bestämmelserna ska en miljösanktionsavgift tas ut. Exempelvis är miljösanktionsavgiften 1 000 kronor för försent inlämnad rapport, och 5 000 kronor om kraven på läckagekontroll inte följts.
En miljösanktionsavgift är en avgift som ska betalas för vissa förbestämda överträdelser i miljöbalken. Miljösanktionsavgiften tillfaller staten och ska alltid tas ut oavsett om överträdelsen har skett med vilja, oaktsamhet eller på grund av ett misstag eller genom okunskap.
Miljösanktionsavgift ska dock inte tas ut om det är oskäligt med hänsyn till vissa förbestämda skäl. Innan beslut om miljösanktionsavgift tas av miljö-, bygg- och räddningsnämnden så skickas ett förslag till beslut till den som anses ha gjort överträdelsen så att denne har möjlighet att lämna synpunkter. Det går att överklaga beslut om miljösanktionsavgift.
Lagstiftning
Miljöbalk (1998:808) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Förordning (2016:1128) om fluorerade växthusgaser Länk till annan webbplats.
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 517/2014 om fluorerade växthusgaser och om upphävande av förordning (EG) nr 842/2006
Länk till annan webbplats.Förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter Länk till annan webbplats.
Länkar
Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Publicerad av: Norea Dahlberg
Senast ändrad: