Dammhaveri och dammbrott

Ett dammhaveri betyder att en damm har brustit och att vatten strömmar ut okontrollerat. Stora mängder vatten kan leda till omfattande översvämningar och stora skador på infrastrukturen.

Risken för dammhaveri bedöms vara ytterst liten, men om det osannolika ändå skulle ske så orsakar ett dammhaveri översvämningar och skador på bland annat byggnader, vägar, el- och teleledningar. Om vattenverk översvämmas kan dricksvattnet bli förorenat.

Om en damm har brustit kommer Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, (länk) att sändas via radio och TV. Om du får reda på att ett dammhaveri skett nära dig ska du följa rapporteringen om händelserna i Sveriges Radio P4 eller på SVT. Du kan också få information på Krisinformation.se som förmedlar myndigheters information vid större händelser. Om ett dammhaveri skulle uppstå kan du få information om händelsen genom att ringa SOS Alarms informationsnummer 113 13.

Förbered dig genom att ta del av kommunens eller länsstyrelsens information om dammhaveri.

Utrymning vid dammhaveri

Vid ett dammhaveri kan du behöva utrymma. Lyssna på rapporteringen om händelserna i Sveriges Radio P4 och se till att du snabbt kan ge dig iväg. Följ kommunens, räddningstjänstens och polisens anvisningar. Om du kan, ordna din egen transport och hjälp andra. Har du av någon anledning svårt att utrymma på egen hand så kan du få hjälp av kommunen. När du har utrymt, registrera dig vid kommunens mottagningsplats eller hos polisen där du befinner dig.

Ta bara med dig det viktigaste

Om ditt område ska utrymmas, packa ner och ta med dig följande saker:

  • liggunderlag
  • sovsäck
  • kontanter
  • värdehandlingar
  • medicin
  • hygienartiklar


Din checklista inför utrymning

På dinsakerhet.se hittar du en checklista för vad som är bra att ha med sig vid en utrymning/evakuering.
Checklistan Länk till annan webbplats.

Frågor och svar om dammhaveri

På krisinformation.se hittar du frågor och svar om dammhaveri.
Frågor och svar Länk till annan webbplats.

Vad är ett dammbrott?

Dammbrott (kallas även för dammhaveri) är när en damm brister och går sönder, och därför öppnar upp för det uppsamlade vattnet att flöda fritt. Viktigt att betona är att ett dammbrott inte är den enda formen av dammhaveri som kan orsaka risker för allmänheten. Däremot så är dammbrott den oftast nämnda och den sorts haveri som orsakar störst skada. När en damm brister så för den förutom stora mängder vatten också med sig bråte från dammen och översvämmade områden.

När uppstår ett dammbrott?

I Sverige så är det väldigt ovanligt att dammbrott uppstår. Lagen (miljöbalken) är utformad så att den gör dammägarna ansvarig för alla skador som kan uppstå vid ett dammbrott. På grund av detta så är dammägarna väldigt angelägna om att se till att olyckor och fel inte inträffar. Men vid extremt höga flöden kan det samlas för mycket vatten i älven vilket kan orsaka att dammen skadas och i värsta fall brista. Ett dammbrott kan också uppstå som ett resultat av sabotage eller väldigt kraftiga jordskred.

Hur får jag veta att det har skett ett dammbrott?

Vid dammbrott så utlyses en varning till allmänheten i form av viktigt meddelande till allmänheten (VMA). VMA utförs då genom tyfoner, radio (primärt P4), TV (främst SVT) och som telefonmeddelande. VMA utförs även via webbplatsen och appen Krisinformation.se.

Du kan läsa mer om VMA under fliken Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA.

Hur fort går det från att ett dammbrott inträffar till att jag blir drabbad?

Det beror helt på vilken damm det är som brister, var du är bosatt och faktorer som vattenmängd osv. Men generellt kan man säga att det tar mellan några timmar och ett par dygn för vattnet att färdas. Viktigt att komma ihåg är att vattnet kommer i form av stigande flöden, inte i form av en flodvåg.

Hur förbereder jag mig inför ett dammbrott?

Genom att ha en väska packad med det nödvändigaste ifall du skulle behöva utrymma kommer du en lång väg. Generell hemberedskap med väl fyllda krislådor och kommunikationsmedel gör dig också väl förbered. Mer information om hemberedskap kan du hitta under fliken Din krisberedskap.

Vad gör jag om en damm skulle brista?

Om du bor i riskområdet så kan du behöva utrymma. Det är väldigt viktigt att du håller dig informerad och uppdaterad om läget. Lyssna på P4 frekvens 103,0 och följ instruktionerna. Där kommer det att tas upp vilka områden som ska utrymmas och hur. Information från kommunen och länsstyrelsen kommer också att ges ut via kommunens hemsida, Länsstyrelsens hemsida, krisinformation.se och Sveriges informationsnummer 113 13.

Var kan jag hitta mera information om dammbrott?

Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad:

Viktiga telefonnummer

Vid akuta nödsituationer
Telefon 112

Nationellt informationsnummer Telefon 113 13

Ej akuta ärenden, polis
Telefon 114 14

Giftinformationscentralen
Telefon 010-456 67 00

Sjukrådgivning
Telefon 1177

Räddningstjänsten
Telefon 0961-141 12
raddningstjansten@arjeplog.se

Krisinformation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Öppettider
Måndag-torsdag
08.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredag
08.00-12.00 och 13.00-15.00

Vecka 25-32 måndag-fredag
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Dag före afton
08.00-12.00
Dag före röd dag
08.00-12.00
Klämdag
10.00-12.00

Medborgarservice
0961 - 144 44
Mån-Fre: 08.00-16.00
kommun@arjeplog.se

Växel: 0961 - 140 00