Extremt väder

Extremt väder kan orsaka störningar i samhällsfunktioner och risker för människor. Exempel på extremt väder är snöstormar, höga temperaturer och översvämningar. Här får du information om hur du kan förbereda dig.


I Sverige skiftar vädret normalt men när väderförhållandena förändras och påverkar exempelvis strömförsörjning, telekommunikationer, transporter och annat kan det orsaka en samhällskris. Exempel på extremt väder är:

 • översvämning
 • höga temperaturer
 • gräs- och skogsbrand
 • vinteroväder

Det är viktigt att känna till att under en samhällskris är samhällets resurser begränsade och kommer framförallt att användas till de mest utsatta. Detta innebär att de flesta invånarna kommer att få ta hand om sig själva och har därför ett eget ansvar att förbereda sig.

Så förbereder du dig för extremt väder

Sannolikheten för att drabbas av extremt oväder är hög och det viktigt att vara förberedd. De fyra grundläggande behov du ska uppfylla är: kommunikation, vatten, mat och värme.

Det bästa sättet att förbereda sig är genom att ha en så kallad krislåda hemma. I krislådan samlar du de resurser du behöver inför en samhällskris, exempelvis extremt oväder.

På vår sida om krislådan hittar du information om vad du behöver ha i din krislåda och även i ditt skafferi.
Sidan om krislåda.

Översvämning

Översvämningar kan ske i samband med vårflod eller vid kraftigt regn. Som fastighetsägare har du ett eget ansvar att skydda dig själv och din egendom. Arjeplog har tre älvar som rinner genom kommunen. Den älv som rinner förbi Arjeplogs tätort, Skellefteälven, är reglerad på flera ställen. Detta minskar risken för höga flöden med stor påverkan. Men det är alltid bra att vara förberedd.

Detta kan du göra för att förbereda inför en översvämning:

 • Fråga kommunen hur risken för översvämning är där du bor. Detta är extra viktigt om du bor i närheten av ett vattendrag, sjö eller vid kusten.
 • Du kan behöva en barriär som skyddar det som är viktigast. Fundera på ett bra läge för en barriär.
 • Hyr eller köp vattenpumpar i god tid innan en översvämning är på gång. Träna på att använda pumparna i förväg.
 • Följ väderprognoser där SMHI utfärdar varningar – om du misstänker att det finns risk för översvämning i ditt område.

Detta bör du tänka på under en översvämning

 • Undvik att gå eller köra bil genom översvämmade områden. Det är lätt att missa trottoarkanter, refuger och annat. Strömmande vatten kan lätt dra omkull dig eller föra med sig bilen.
 • Om översvämningen hindrar dig att lämna huset eller en plats, stanna kvar på ett högt och säkert ställe där du kan bli hämtad av räddningspersonal.
 • Större översvämningar kan öka risken för ras, skred, transportstörningar, strömavbrott samt risk för försämrad drickvattenkvalitet. Håll dig informerad.

Utrymning

Om samhällskrisen hotar liv eller hälsa kan det finnas behov av att utrymma ett område eller en fastighet. Det kan ske vid exempelvis vid en naturolycka som gräs- eller skogsbrand, utbrott av smitta m.m.

För att veta vad som gäller är det viktigt att hålla dig informerad, exempelvis genom att lyssna på Sveriges Radio P4. Information om utrymning kommer att förmedlas via ett Viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA.

Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad:

Viktiga telefonnummer

Vid akuta nödsituationer
Telefon 112

Nationellt informationsnummer Telefon 113 13

Ej akuta ärenden, polis
Telefon 114 14

Giftinformationscentralen
Telefon 010-456 67 00

Sjukrådgivning
Telefon 1177

Räddningstjänsten
Telefon 0961-141 12
raddningstjansten@arjeplog.se

Krisinformation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Öppettider
Måndag-torsdag
08.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredag
08.00-12.00 och 13.00-15.00

Vecka 25-32 måndag-fredag
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Dag före afton
08.00-12.00
Dag före röd dag
08.00-12.00
Klämdag
10.00-12.00

Medborgarservice
0961 - 144 44
Mån-Fre: 08.00-16.00
kommun@arjeplog.se

Växel: 0961 - 140 00