Covid-19


Vi får en del frågor till Arjeplogs kommun som rör smittspridning av det nya coronaviruset SARS-CoV-19. Region Norrbotten har konstaterat att smittan spridits mellan medborgare i Norrbotten.

Vi utgår från att det kan finnas en samhällsspridning även i Arjeplogs kommun av det nya coronaviruset, SARS-CoV-19. För att smittspridningen ska bli så begränsad som möjligt är det viktigt att vi alla hjälper till.

Vi vill understryka de rekommendationer som redan har gått ut:
Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk.
Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.


Besöksförbud gäller för våra särskilda boenden samt för vårt boende Lugnet.
Regeringen beslutade den 30 mars om ett besöksförbud på samtliga landets äldreboenden för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19.
Beslutet träder i kraft den 1 april.

Behöver du komma i kontakt med personal på våra särskilda boenden, ring 0961-142 51. Behöver du komma i kontakt med personal på Lugnet, ring 073-065 86 28.


Hornavanskolan övergår till fjärr- och distansundervisning från och med måndag 6 april. Elevhemmet kommer att förbli öppet före och efter det, inklusive under påsklovet.

Folkhälsomyndigheten uppmanar universitet och gymnasieskolor att övergå till distans- och fjärrundervisning för att minska spridningen av covid-19 i samhället. Region Norrbotten har nu konstaterat smittspridning mellan norrbottningar, och verksamheten vid Hornavanskolan övergår därför till fjärrundervisning från och med måndag 6 april. Sista skoldagen med klassrumsundervisning blir alltså fredag 3 april.


Från och med måndag den 16 mars klockan 8 skärptes gränskontrollerna till Norge. I Norrbottens län finns två gränsövergångar mot Norge; i Arjeplogs kommun och i Kiruna kommun.
Påverkas ej av inreseförbudet:

* Gods- och varutrafik
* Personer som arbetar eller bor i Norge
* Räddningstjänst och ambulans
* Rennäring
* Etablerade, gränsöverskridande samarbeten, exempelvis Nordred.

Läs mer här om gränsstängningarna mot Norge och Finland.

Norway is closing their borders.
Norway will from Monday, March 14, 08.00, close their borders. Only people of Norweigan nationality and goods traffic will be allowed entrance to the country.


Med anledning av coronavirusets samhällsspridning i Norrbotten har Arjeplog kommuns hemtjänstpersonal blivit instruerad att, om de själva uppvisar förkylningsymton, inte göra hembesök hos omsorgstagare. Detta för att inte smitta omsorgstagaren.
Vi undanber även anhöriga och vänner som uppvisar förkylningssymtom att inte göra besök hos våra omsorgstagare.

Om det framöver blir stor sjukfrånvaro hos vår hemtjänstpersonal så kommer vissa serviceinsatser eventuellt att behöva dras in under en tid, såsom: städning, tvättning, aktivering och inköpshjälp. Som omsorgstagare kommer man inte betala för den tjänst som man ej fått utförd på grund av detta.


Folkhälsomyndigheten har kommit ut med riktlinjer för allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. De allmänna råden avser verksamheter, personligt ansvar, personer över 70 år och andra riskgrupper samt personer som är smittade av eller misstänks vara smittade av covid-19.

Var och en i Sverige har ett ansvar att förhindra spridning av covid-19. För att begränsa smittspridningen bör alla

1. vara noggranna med sin handhygien och ofta tvätta händerna med två och vatten i minst 20 sekunder,
2. hålla avstånd till varandra inom- och utomhus på platser där människor samlas, som t.ex. butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, servicekontor och väntrum,
3. hålla avstånd till varandra i kollektivtrafiken och i andra allmänna färdmedel,
4. avstå från att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas och bröllop,
5. på idrottsplatser, badhus, gym och i andra träningslokaler hålla avstånd till varandra och undvika att byta om i allmänna omklädningsrum,
6. undvika att resa i rusningstid, och
7. avstå från onödiga resor

Klicka här för att läsa mer hur riktlinjerna ser ut för allmänheten, arbetsplatser, personer över 70 år och personer som misstänks vara smittade av covid-19.

 

Coronavirus, SARS-CoV-2 och Covid-19

Ett nytt coronavirus har upptäckts i Hubei-provinsen i Kina. Viruset kallas för SARS-CoV-2. Sjukdomen som uppstår heter Covid-19. Det ger symtom som feber och hosta och påminner om influensa.

Enligt Folkhälsomyndigheten bedöms risken för att upptäcka nya fall i Sverige som mycket hög och risken för allmän spridning i landet bedöms även den som mycket hög.

Region Norrbotten har god beredskap för att kunna hantera eventuella fall. Arjeplogs kommun deltar i regelbundna samverkanskonferenser med regionen, övriga kommuner och berörda myndigheter för att ha beredskap för ett eventuellt förändrat läge.

 

Har du frågor om sjukdomen?
Om du har allmänna frågor om sjukdomen covid-19, hur myndigheterna hanterar situationen eller känner oro, ring 113 13 eller besök Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola

Click herelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster to read The Public Health Agency of Sweden's recommendations in English.

Vad kan jag göra för att undvika smitta?
Följande går även att läsa på Vårdguiden, se länk ovan:
En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på ditt arbete eller där du är nära andra.


Hjärtstartare

Andra myndigheters information

Folkhälsomyndigheten

Nationellt ansvarig för frågor som rör smittskydd. På deras webbplats finns information om viruset och smittspridning samt frågor och svar som uppdateras regelbundet.

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats

Region Norrbotten

Regionalt är Smittskyddsenheten ansvarig för smittskyddsfrågor och har nära samarbete med Vårdhygien, Infektionskliniken NUS och Klinisk mikrobiologi.

Region Norrbottenlänk till annan webbplats

Vårdguiden

Information om coronaviruset och om symptom på sjukdomen samt vart man vänder sig vid symptom.

Vårdguiden 1177.selänk till annan webbplats

Utrikesdepartementet

Information om reserekommendationer och för dialog med de svenskar som finns på plats i Hubeiprovinsen.

Utrikesdepartementetlänk till annan webbplats

Krisinformation.se

En webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse.

Krisinformation.selänk till annan webbplats

Regeringen
Regeringen beslutade den 11 mars om en förordning om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. För övriga regeringsbeslut, följ länken nedan.


Regeringenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Polismyndigheten

Läs om hur polisen arbetar med hanteringen av Covid-19.

polisen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad: 16 april 2020

Användbara länkar

Krisinformationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisberedskaps-
samordnare
Leif Johansson
Telefon 0961 - 141 50
Mobil 070 - 023 32 19

Covid-19:
العربية/English/Francais/Davvisámegiela/Pусский/ไทย/af soomaali
länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Informationsfilmlänk till annan webbplats
på andra språk

Kontakt

Öppettider
Växel: 0961 - 140 00
Mån-Fre: 8.00-17.00

Dag före röd dag:
09.00-13.00

Medborgarservice
0961-144 44
Mån-Fre: 09.00-16.00

Socialtjänsten
ifo@arjeplog.se
Mån-Fre: 09.00-16.00

Lunchstängt: 12.00-13.00
kommun@arjeplog.se

Dexter

Skolexpedition för:
-Grundskola och gymnasiumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

IST Förskola

Skolexpedition för:
-Förskola och skolbarnomsorglänk till annan webbplats

Evenemang
Juli
ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31