26 mars 2019

Arjeplog medverkar i projekt för att rädda fjällräven

För att stärka den utrotningshotade fjällrävsstammen pågår just nu ett gränsöverskridande arbete mellan Sverige, Norge och Finland, medfinansierat av EU-kommissionen.

En interaktiv tavla har placerats utanför Silvermuseet i Arjeplog, där besökarna kan ta en bild och sedan lägga ut via sina egna sociala kanaler för att visa sitt stöd för projektet. Tavlan finns på plats till och med den 25 april.

 

I början av 1900-talet fanns det tusentals fjällrävar som levde fritt i fjällvärlden. Antalet individer rasade sedan kraftigt och redan 1928 fridlystes arten i Sverige. Trots det är populationen idag utrotningshotad. Nu har ett gränsöverskridande samarbete mellan Sverige, Norge och Finland med stöd av EU dragit igång. Fram till år 2020 ska 43 miljoner satsas på fjällräven med målet att stammen ska öka men också att fler ska få upp ögonen för fjällräven och förståelse för dess miljö. Projektet går under namnet Felles Fjellrev Nord och arbetet innefattar bland annat insatser för att bevara fjällrävens naturliga biotop, inventera rävgryt och undersöka möjligheterna att släppa ut norsk fjällräv i Sverige. Partners i projektet är Länsstyrelsen i Norrbotten, Norsk institutt for naturforskning, Metsähallitus och Stockholms universitet.


Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad:

Information

Kommunikatör
Martin Stråmo
Tel: 0961-141 39

Obs. Har du använt sökfunktionen och hittat en nyhet? Se på datumet längst ned på artikeln för att avgöra om informationen fortfarande kan vara aktuell eller ej.

Kontakt

Öppettider
Växel: 0961 - 140 00
Mån-Fre: 8.00-17.00

Dag före röd dag:
09.00-13.00

Medborgarservice
0961-144 44
Mån-Fre: 09.00-16.00

Socialtjänsten
ifo@arjeplog.se
Mån-Fre: 09.00-16.00

Lunchstängt: 12.00-13.00
kommun@arjeplog.se