25 mars 2020

Samhällets ansvar vid smittspridning

Varje region har en smittskyddsenhet och en smittskyddsläkare som ansvarar för smittskyddet inom regionen. De följer upp anmälningar om inträffade sjukdomsfall, beslutar om åtgärder för att spåra smitta och rapporterar till Folkhälsomyndigheten. Arjeplogs kommun kan därför inte svara på frågor om smittspridning och smittspårning, utan hänvisar till Region Norrbotten.

Läs mer om ansvarsfördelningen i samhället här Länk till annan webbplats..

Om du har allmänna frågor om sjukdomen covid-19, hur myndigheterna hanterar situationen eller känner oro, ring 113 13 eller besök Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats..

Region Norrbotten har konstaterat att det nya coronaviruset sprids i länet mellan norrbottningar. Det främsta vi i Arjeplog kan göra för att sakta ner smittspridningen är att alla som har symtom, även lindriga symtom, stannar hemma. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Den som är frisk, alltså symtomfri, ska däremot gå till arbetet, förskolan eller skolan som vanligt. Detta gäller oavsett var man varit, var man arbetar eller vem man har träffat. Läs mer om smittspridningen i Norrbotten här Länk till annan webbplats..

Vi avråder från resor till storstäder, skidanläggningar och andra semestermål där många människor samlas, och påminner om att tvätta händerna med två och varm vatten ofta.

Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad:

Information

Kommunikatör
Martin Stråmo
Tel: 070-206 52 98

Kontakt

Öppettider
Växel: 0961 - 140 00
Mån-Fre: 8.00-17.00

Dag före röd dag:
09.00-13.00

Medborgarservice
0961-144 44
Mån-Fre: 09.00-16.00

Socialtjänsten
ifo@arjeplog.se
Mån-Fre: 09.00-16.00

Lunchstängt: 12.00-13.00
kommun@arjeplog.se