06 oktober 2020

Arbeta som socionom hos Arjeplogs kommun

Arjeplogs kommun söker socialsekreterare! Om du är nyfiken, se längre ned hur du ansöker. Men hur är det egentligen att arbeta på Individ- och familjeomsorgen?

Arbetsgruppen är liten – men har väldigt stort hjärta.

Så beskriver Harriet Rickman individ- och familjeomsorgen i Arjeplog.
Här är det viktigt med omtanke både om oss själva och de människor vi hjälper i jobbet, säger enhetschefen.

På individ- och familjeomsorgen (IFO) jobbar totalt tre personer. Den lilla arbetsgruppen är en styrka.

Det gör det praktiskt lätt för oss att skapa ett trivsamt arbetsklimat. Vi är bra på att prata med varandra, reflektera och diskutera. Det gör oss till en stark grupp, där vi ger varandra energi och stöttning som vi kan ta med oss ut till de människor vi hjälper i yrket, säger Harriet Rickman, enhetschef på IFO.

Ingen stress

Hon är själv utbildad socionom och jobbade tidigare som konsult i tolv år. Harriet Rickman hjälpte då olika kommuner och socialtjänster i landet.

Arjeplog skiljer sig på några punkter. Här finns ingen stress. Socionomyrket kan annars vara väldigt stressigt, beroende på organisation. Det finns enheter där personalen har alldeles för mycket på sina bord. Vi är en väldigt liten kommun och kommer inte upp i den mängden ärenden. Och är någon stressad tar vi tag i det direkt. Att vi har det lite lugnare gör att vi hinner reflektera, må bra och ta oss tid för de vi jobbar med.

Varierande arbete

En annan punkt är att de tre i arbetsgruppen varierar sysslorna. I deras arbetsuppgifter ingår bland annat ekonomiskt bistånd, missbruks- och beroendevård, familjerätt, familjerådgivning och barn- och ungdomsvård.

Som socionom i en större kommun är det vanligt att du bara arbetar med ett av områdena. Men här delar vi upp arbetat så att vi gör lite av allt. Det gör jobbet roligare och mer varierande.

De fortbildar sig 10 till 15 gånger per år.

Det är ovanligt mycket i jämförelse med vad som erbjuds i många andra kommuner.

Harriet Rickman påpekar också att Arjeplog är en bra skola för de som exempelvis vill göra praktik från socionomprogrammet.

Här får du testa alla olika delar som ingår i yrkesrollen som socionom. Det är en perfekt plats att göra praktik på och vi tar emot elever med öppna armar.

Magiskt vackert

Harriet Rickman, som tidigare bodde i Malmö, blev själv headhuntad av Arjeplogs kommun. Men när hon bestämde sig för att flytta norrut var det inte bara yrket som lockade.

Jag hade aldrig varit här tidigare och blev helt tagen av naturen. Träden var magiska och luften så ren. Otroligt vackert. Så jag tänkte att här kan jag väl jobba ett tag i alla fall.

Men nu älskar hon Arjeplog.

Jag trivs så bra med helheten. Hela organisationen i kommunen är fantastisk. Vi arbetar efter gemensamma riktlinjer och stöttar varandra. Sedan är servicen i samhället väldigt bra. Behöver du byta däck kommer någon på en timma och fixar och hos läkaren kan du få tid samma dag. Jag har det väldigt bra här.

3 fördelar med att arbeta som socionom i Arjeplog:

Du får stort inflytande i den lilla arbetsgruppen. Tid ges för reflektion och diskussion.

Du får variera dina arbetsuppgifter med att jobba med allt från ekonomiskt bistånd till barn- och ungdomsvård.

Mängden ärenden är lagom, vilket lägger grunden för mindre stress och mer tid till de klienter som behöver hjälp.

Skribent, Jonas Andersson.


Sök jobbet som socialsekreterare!

Vi söker dig som vill arbeta som socialsekreterare på Individ och familjeomsorgen!
Ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad av: Norea Dahlberg
Senast ändrad:

Information

Kommunikatör
Martin Stråmo
Tel: 0961-141 39

Obs. Har du använt sökfunktionen och hittat en nyhet? Se på datumet längst ned på artikeln för att avgöra om informationen fortfarande kan vara aktuell eller ej.

Kontakt

Öppettider
Växel: 0961 - 140 00
Mån-Fre: 8.00-17.00

Dag före röd dag:
09.00-13.00

Medborgarservice
0961-144 44
Mån-Fre: 09.00-16.00

Socialtjänsten
ifo@arjeplog.se
Mån-Fre: 09.00-16.00

Lunchstängt: 12.00-13.00
kommun@arjeplog.se