11 november 2020

Arjeplogs kommun och Telia samarbetar kring ny trådlös internetanslutning på landsbygden

En ny form av bredband gör det möjligt för boende på landsbygden att ansluta till trådlöst internet. Arjeplogs kommun är en av de kommuner i landet att erbjudas den nya tekniken.

Den nya tekniken, som kallas för FWA (Fixed Wireless Access), innebär en fast trådlös anslutning till 4G-näten. Tekniken är helt ny i Sverige, men har funnits några år i över hundra länder. I 4G-FWA-tekniken ryms också en möjlighet till en framtida uppgradering till 5G.

Målsättning är att så många som möjligt som bor (permanent och tillfälligt) eller arbetar inom kommunen obehindrat ska kunna delta i det digitala samhället. Utbyggnaden av en digital infrastruktur är särskilt viktig för att möjliggöra en levande landsbygd. En avveckling av telestationerna i glesbygden kommer att påbörjas, vilket gör det än mer angeläget med en alternativ bredbandslösning för kommunens invånare. I Sverige är Telia den enda aktör som idag erbjuder 4G-FWA och under oktober månad inledde Telia en kampanj som vänder sig till landsbygden i Arjeplogs kommun och där till de hushåll som inte kan erbjudas fiberanslutning.

- Vi är mycket glada att vårt goda samarbete med Telia har gjort att vi är en av de kommuner i Sverige där den nya 4G-FWA-lösningen erbjuds. Det möjliggör att ännu fler hushåll inom vår kommun kommer ha tillgång till ett bra bredband säger Isak Utsi, kommunstyrelsens ordförande Arjeplogs kommun.

I de allra flesta av de områden där Telia erbjuder 4G-FWA kommer det inte att byggas fiber under överskådlig tid. Vissa av hushållen som ingår i FWA-kampanjen kan dock ha fått besked om fiberutbyggnad och det är naturligtvis den lösning som i sådana fall är att föredra. Om fiberanslutning inte är möjlig till ditt hushåll så är detta ett mycket bra alternativ.

Om du vill kan du läsa mer om Telias 4G-FWA-lösning eller göra en beställning på företagets webbplats http://www.telia.se/framtid Länk till annan webbplats.. Vid frågor, kontakta Telias Arjeplog-ansvarig, Isandro Larsson på telefonnummer 073-060 69 13.

Det kommer även hållas ett digitalt informationsmöte rörande FWA torsdag 19/11 kl.19:30 via Facebook. Länk för detta kommer att läggas ut på kommunens Facebook och hemsida någon dag före mötet.

Har du generella frågor rörande FWA eller fiber är du även välkommen att kontakta kommunens Medborgarservice som nås på kommun@arjeplog.se eller 0961-144 44.Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad:

Information

Kommunikatör
Martin Stråmo
Tel: 070-206 52 98

Kontakt

Öppettider
Växel: 0961 - 140 00
Mån-Fre: 8.00-17.00

Dag före röd dag:
09.00-13.00

Medborgarservice
0961-144 44
Mån-Fre: 09.00-16.00

Socialtjänsten
ifo@arjeplog.se
Mån-Fre: 09.00-16.00

Lunchstängt: 12.00-13.00
kommun@arjeplog.se