16 december 2020

Arjeplogs kommun har bäst tillväxt i Norrbottens län

Diplombild för bästa tillväxt.

Det sjuder av aktivitet inom näringslivet i Arjeplogs kommun – till och med så mycket att kommunen utmärker sig för att ha den bästa tillväxten i hela Norrbottens län.
Priset Bästa Tillväxt, som delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007, premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. På andra respektive tredje plats kommer Gällivare och Piteå kommun.

Bästa Tillväxt utser en vinnare i varje län och utgår helt och hållet från företagens bokslut. Syna mäter tre olika kriterier i alla aktiebolag i Sverige och ser hur dessa förändras mellan de två senaste boksluten.
Utmärkelsen går sedan till den kommun i varje län som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra.

– Den här utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Arjeplog toppar i Norrbotten är extra roligt eftersom det är en kommun som tidigare år inte haft en lika framskjuten plats, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

– Det visar att man med idogt arbete och målmedvetenhet kan skapa förändring. Vi menar också att en kommun blir stabilare om det finns en bred tillväxt snarare än om enstaka företag växer mycket. Bästa Tillväxt är en viktig mätning eftersom den visar just detta, fortsätter Harald Stjerna.

För Lotta Lestander, VD för Argentis, kommunens näringslivsbolag, kommer utmärkelsen som en positiv överraskning.
– Vi har vetat att vi har duktiga företagare i kommunen och det är roligt att vi får konkret bevis på att det verkligen är så. Utmärkelsen ska i första hand ses som ett pris till alla som kämpar för att Arjeplog ska ha ett levande näringsliv som växer och utvecklas, säger Lotta Lestander.

– Det som präglar näringslivet här är särskilt det välkomnande värdskapet och att det finns ett gott entreprenörskap. Kreativa företagare som har en bredd på sin verksamhet med flera ben att stå på. Det är också glädjande att allt fler unga väljer att starta egna företag, vilket visar att de vill stanna kvar i Arjeplog. Det ger framtidshopp!

Även Lotta Lestander ser optimistiskt på näringslivets fortsatta utveckling. De testmöjligheter som intresserar fordonstillverkare från hela världen till Arjeplog kan växa ytterligare, inte minst med tanke på att bilindustrin står inför ett teknikskifte, från fossila drivmedel till el- och vätgasdrift.

– Inom besöksnäringen finns det också stor utvecklingspotential och vi vet att det finns både blivande förtagare och redan etablerade med idéer som väntar på att förverkligas, avslutar hon.

Läs Synas hela intervju med Lotta Lestander här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Alla aktiebolag i kommunen som har ökat sin omsättning, nyanställt eller gått med vinst har bidragit till Arjeplogs placering. I kommunen finns 7 företag som utmärker sig genom att uppfylla samtliga tre kriterier:

Hilding Burman AB
Argentis AB
Hornavan Hotell AB
Räckessättarna Norr AB
A. Bergmans Entreprenad AB
RR BYGG i Arjeplog AB
Bergmans Alluthyrning AB

Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad:

Information

Kommunikatör
Martin Stråmo
Tel: 070-206 52 98

Kontakt

Öppettider
Växel: 0961 - 140 00
Mån-Fre: 8.00-17.00

Dag före röd dag:
09.00-13.00

Medborgarservice
0961-144 44
Mån-Fre: 09.00-16.00

Socialtjänsten
ifo@arjeplog.se
Mån-Fre: 09.00-16.00

Lunchstängt: 12.00-13.00
kommun@arjeplog.se