Fjällgås i Arjeplog

Arjeplogs kommun har ett särskilt ansvar och intresse för den lilla fjällgåsen. Det finns väldigt få fjällgäss kvar i hela världen. I Sverige är det bara i våra Arjeplogsfjäll det föds vilda fjällgåskycklingar.  Den är en akut hotad art som behöver vår hjälp att överleva.

Den vackra byn Båtsjaur är en av de platser där gässen rastar på våren. Där samlar de kraft och äter upp sig efter flytten tillbaka från Holland. De flyger tar turer och spanar hur snö- och isläget är på häckningsplatserna uppe till fjälls. När det är okej lämnar de markerna kring byn och flyttar upp för att häcka. En del av de vuxna gässen ruggar, byter fjäderdräkt. Under den tiden kan de inte flyga.  Gässen och kycklingarna är därför mycket känsliga för störningar. Det gäller förstås för både rovdjur och hundar men även fiskare och vandrare som råkar hamna där gässen befinner sig.

En fjällgås på fjället.

Eftersom det är så få gäss kvar finns ett åtgärdsprogram för vad som ska göras. Länsstyrelsen i Norrbotten samordnar åtgärderna. Det handlar t.ex. om:

  • Jägareförbundets Projekt Fjällgås Länk till annan webbplats. föder tillsammans med Nordens ark upp fjällgäss som varje år sätts ut uppe till fjälls för att följa de vilda gässen.  Man följer också gässen med radiosändare för att se hur de förflyttar sig och hur många som klarar sig.
  • Länsstyrelsen anlitar jägare för att jaga rödrävar som dödar många gäss och kycklingar. 
  • Särskilda regler tas fram för skyddsområdet där fjällgässen häckar. Under sommaren får vandrare och fiskare hålla sig till anvisade leder och platser. Det behövs inte mycket för att gässen ska bli störda och överge ägg eller ungar och bli lätta offer för rovdjur.  
  • Det är viktigt att områden som gässen behöver under flyttning för rasta, vila och äta upp sig på inte växer igen och att gässen kan känna sig trygga.  I Båtsjaur samarbetar Länsstyrelsen. kommunen, byborna, Norrbotten ornitologiska förening och Jägareförbundet för att göra markerna så bra som möjligt för gässen. Det sker bland annat genom statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt.  


Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad:

Rubrik

Pufftext här...