Nyheter


 • Missa inte Lunch & Learn 24 april!


  Åsa Jonsson besöker oss på Lärcentra och berättar hur hon har lyckats nå ut på sociala medier via sitt konto “@helt.orimligt” som man bland annat finner på TikTok och instagram, hon är även nu verksam med podden “Hörrujeje”. Passa även på att titta på Lärcentras poddutrustning som finns att låna!Anmälan finner du här: https://forms.office.com/e/MdCEbh8HPC Länk till annan webbplats.Sista anmälningsdag: 22 april. Vi bjuder på lunch!

 • Information om Kommunals varsel om strejk 18 april


  Många har säkert nåtts av nyheten att fackförbundet Kommunal varslar om strejk torsdagen 18 april på ett stort antal arbetsplatser i Sverige.Det är inte alla kommuner och regioner som omfattas av varslet och på kommunals sida kan man läsa vilka som tas ut i strejk. Arjeplogs kommun omfattas inte av Kommunals varselåtgärder och våra verksamheter kommer att fortgå som vanligt.Har du funderingar kring Kommunals varsel om strejk kan du läsa mer här. https://www.kommunal.se/nyhet/kommunal-varslar-om-strejk-mot-skr-och-sobona Länk till annan webbplats.
  Längre ned på deras sida hittar du också listor på vilka arbetsplatser som omfattas.


 • Skoterförbud på Tjidtjak, Pieljekaise och Fierrás med Tjállasvárddo 19 april till 30 juni


  Karta över förbudsområdet. Arjeplogs kommun har beslutat om skoterförbud på Tjidtjak, Pieljekaise och Fierrás med Tjállasvárddo, som ligger inom Semisjaur-Njargs renskötselområde. Beslutet gäller från fredagen 19 april till och med söndagen 30 juni 2024.Vi ber alla skoterförare som vistas i området att visa hänsyn till rennäringen.Sedan tidigare gäller även skoterförbud på område 1 på kartan. På Njássja rådet ett skoterförbud fram till 30 juni.Här kan du läsa mer om våra tillfälliga skoterförbud. • Störningar av vattenleveransen i Jäckvik


  Lördag 13 april, 22:30:
  På grund av störningar av elleveransen i delar av Jäckvik kan det under kvällen och natten även förekomma störningar av vattenleveransen. VA-teamet är i kontakt med Vattenfall och har uppsikt över situationen.


 • Silverskolan tackar alla inblandade under hälsoveckan


  Tre personer står framför en skoter. Pontus Lundberg, Sanne Sauter och Mattias Eriksson, som alla representerar Mellanströms Fiskevårdsförening, som sponsrade med buss och insatser under friluftsdagen. Silverskolan vill tacka alla inblandade runt den hälsovecka som genomfördes innan påsk. Tack Träningskompaniet med ledare Liza Hallmin, Folktandvården, Mellanströms fiskevårdsförening (som sponsrade med buss och insatser under friluftsdagen), Dans för Hälsa och framförallt alla våra elever som deltog!Under dagen hade vi givande samtal, intressant film, text och föredrag kring sömn, skärmtid och kost.


 • Anna Kaltenegger fortsätter som kommunchef


  Anna Kaltenegger iklädd svart jacka och rosa fleecetröja, står framför en röd vägg. Kommunstyrelsen har den 8 april beslutat att erbjuda Anna Kaltenegger uppdraget som kommunchef, med anställning tills vidare istället för nu gällande tidsbegränsande förordnande.- Vi i kommunstyrelsen är glada över att Anna ställt sig till förfogande att fortsätta som kommunchef i Arjeplog. Det är en mycket bra lösning som bidrar till såväl stabilitet som utvecklingskraft, jag och kommunstyrelsen ser fram emot det fortsatta samarbetet med Anna, säger kommunstyrelsens ordförande Isak Utsi.- Efter att haft den här rollen under senaste året så känns det spännande att få fortsätta arbetet. Det är ett stort förtroende och jag ser fram emot att fortsätta jobba för Arjeplog kommuns bästa, säger Anna Kaltenegger.

 • Stäng av ditt fordon vid förskola, fritids och skola


  Barn som leker på en stor snöhög. Vår friska luft och vår rena miljö är det viktigt att vi tar till vara på – särskilt där mindre och större barn leker, lever och lär!Vi vill därför påminna om att tomgångskörning enbart är tillåten i upp till en minut, oavsett väderlek.Vi ber er att stänga av motorn på ert fordon när vi hämtar och lämnar på förskola, fritids och skola.

 • Dambastun i Sporthallen stängd tisdag 9 april


  Dambastun i Sporthallen kommer hålla stängt idag, 9 april samt eventuellt även under förmiddagen, onsdagen 10 april. Detta på grund av underhåll.

 • Eventuella vattenstörningar i Adolfsström


  Uppdatering:
  Under förberedelserna inför detta arbete fann VA-teamet att ytterligare material behövde beställas. Arbetet skjuts därför upp cirka en vecka. Vi återkommer med mer information när det närmar sig.
  ***
  Under torsdagen 11 april kommer det pågå arbete på vattenledningssystemet i Adolfsström. Vi rekommenderar därfär boende där att vara sparsamma med vattnet under torsdagen, då reservoaren inte fylls på under dagen. Fyll gärna upp vatten under onsdagen för användning under torsdagen.


 • Arjeplog deltar i nederländsk emigrantmässa 6-7 april


  I helgen, 6–7 april, är det dags för projektet Move Up North att åka ner till Holland och den stora emigrantmässan. Det är den första stora aktiviteten i projektet. Fyra inflyttarlotsar från projektet kommer att vara på plats för att presentera de tio inlandskommunerna som ingår i Region 10.Även Arjeplog åker ned med en delegation bestående av Anna-Lena le Goascogne från Argentis, samt Koen van Hees och Hilde Pape, nyinflyttade arjeplogare från Nederländerna.”Det här är den absolut största mässan utanför Sverige där vi når en målgrupp som vill flytta hit”, säger Marica Lagerström, projektledare Move Up North.Det som är nytt för i år är att Move Up North kommer att representera inlandskommunerna som en sammanhållen region. Eftersom projektet nyligen har startat har jobbet varit intensivt för att få allt på plats inför mässan.”Mässan kommer snabbt inpå projektstarten och vi hade från början inte planerat att åka. Efter att ha funderat en stund insåg vi att vi inte ville missa chansen att tidigt i projektet få kontakt med potentiella inflyttare”, fortsätter Marica Lagerström.


 • Skoterförbudet på Njássja förlängs


  Karta över förbudsområdet. Skoterförbudet på Njássja förlängs till och med 30 juni. Se karta nedan. Förbudet gäller endast på område 1 på kartan. Det råder inga övriga tillfälliga skoterförbud.Du hittar själva beslutet samt karta på följande länk: https://arjeplog.se/.../snoskoter/tillfalliga-skoterforbud Länk till annan webbplats.Permanenta skoterförbudsområden hittar du här: https://arjeplog.se/.../snoskoter/permanenta-skoterforbud Länk till annan webbplats.

 • Information om skolskjuts och busskort läsåret 2024/2025


  Ett fordon på en vinterväg vid infarten till Arjeplogs tätort. Länstrafiken lanserar i sommar en ny skolskjutsportal där vårdnadshavare får ett konto som de kan använda för att beställa busskort eller ladda ner busskortet till en app som eleven kan använda i stället för ett fysiskt busskort. Det innebär nya rutiner även för oss på Arjeplogs kommun och för alla som har skolskjuts till och från Arjeplog. 
  Vårdnadshavare till skolskjutselever som redan går i grundskolan måste se till att ni har en e-postadress registrerad i Quiculum. Vi behöver er e-postadress för att ni ska kunna få era nya konton i Länstrafikens skolskjutsportal. Logga in i Quiculum, klicka på ert namn högst upp till höger, gå till ”mina inställningar” och se till att ni har en e-postadress inlagd under ”kontaktuppgifter”.Vårdnadshavare till skolskjutselever som börjar i förskoleklass måste ansöka om skolskjuts. Det gör ni via en e-tjänst på arjeplog.se och den e-tjänsten öppnar under maj månad. När er ansökan är beviljad kommer ni att få ett konto i Länstrafikens skolskjutsportal.Vårdnadshavare till elever som inte har skolskjuts behöver inte göra någonting. Förändringen berör inte elever som inte har skolskjuts.Vi återkommer med mer information under vårterminen.

 • Årligt isvaksbad på schemat


  Leo Cermenius i årskurs sju badar i en isvak. I friska -15 grader deltog frivilliga elever i årskurs 7, 8 och 9 i det årliga isvaksbadandet, under måndagen 25 mars. Badandet skedde under idrottslektionen under kontrollerade former, tillsammans med idrottsläraren Rickard Hedman och brandinspektören Patrik Nilsson.Syftet med övningen är att öka förståelsen för hur kroppen reagerar när den blir snabbt och kraftigt nedkyld. Kunskapen om att lära sig att kontrollera sin andning när man går genom isen samt hur man använder isdubbar kan rädda liv.Det var många elever som deltog och vi är väldigt imponerade över deras mod och glada humör, kylan till trots.Vi vill också skicka med ett stort tack till Räddningstjänsten, som hjälper oss med dessa övningar varje år.

 • Friluftsdag vid Djuptjärn


  En bild på informationstavlan vid Djuptjärn Skärtorsdagen den 28 mars arrangerar skolorna i Arjeplog en friluftsdag på flera platser, däribland vid Djuptjärn. Under dagen kommer det att vara många elever och lärare vid Djuptjärn, och vi ber därför allmänheten att om möjligt välja en annan dag för sitt friluftsliv i området.Djuptjärn är ett fantastiskt naturområde som vi alla vill kunna njuta av, och vi hoppas att ni har förståelse för att vi vill ge våra elever en möjlighet att uppleva naturen tryggt och lärorikt, under bästa förutsättningar. Föräldrar är självklart varmt välkomna att komma och heja!Förskoleklass och årskurserna 1-3 kommer att vara på Djuptjärn där de kommer att åka Lilla Vasaloppet, grilla och leka utomhus. Årskurserna 4-9 kan välja mellan utförsåkning på Galtis och pimpelfiske i Mellanström.Friluftsdagen arrangeras tillsammans med, och med stöd från, Stiftelsen Norrbottens Läns Arbetsstugor, Mellanströms fiskevårdsområde, Jutis byaförening, Jan Vesterlund AB, XL bygg, Kraftfixarna, Trafikkonsult i Norr, Flinkfeldts buss, Bergmans Alluthyrning, Vildmarkscenter Arjvidsjaur, Sportringen Piteå, OKQ8 Arjeplog, Arjeplogs Mark och Teknik AB, Nymi Skog och Blyuddens Fisk och Deli.Vi tackar för visad hänsyn!

 • Härlig dag för Lärcentraelever


  En elev på trafikutbildningen gör tummen upp från främre passagerarsätet. Det blev många skratt idag när världskände rallyföraren Kenneth Bäcklund tog våra deltagare från trafikkunskapen på slalom mellan koner och gjorde hisnande kringlor ute på Colmis isbanor! Per Gyllenberg hade bjudit in Lärcentras trafikkunskapselever till studiebesök och gav dem verkligen en helhetsupplevelse ute på isen. Några ville inte kliva ur bilen efter åkturen och lyckades få åka flera vändor.Kommunens lärcentra tackar för turen och går in i helgen med en skön känsla i magen. Trafikkunskapen på lärcentra är en del av ett projekt som Länsstyrelsen finansierar. Vill du veta mer får du gärna höra av dig till Elisabet Angberg eller Ellinor Fjellman. • Föreläsning om den nya konsultationslagen


  Arjeplogs kommun bjuder in till information och dialog om den nya konsultationslagen som trädde i kraft den 1 mars 2024.Marie B. Hagsgård, expert på urfolket samernas och nationella minoriteters rättigheter är på plats och föreläser. Hur kan samer få inflytande i kommunen i frågor som exempelvis förskola, skola, äldreomsorg, kultur och renskötsel?
  Måndag 18 mars kl. 18:00 vid Polstjärnarn, Silvermuseet.Varmt välkommen! Burist båhtem!

 • Individ- och familjeomsorgen trygghetsvandrar i helgen


  Jill P Nilsen, socialsekreterare, står vid Storgatan en vårvinterdag i en svart jacka. Under fredag och lördag kväll kommer individ- och familjeomsorgen att trygghetsvandra på samhället.

  Föräldrar är välkomna att delta! Vi träffas utanför viltbutiken på fredag kl. 21:30 och på lördag kl. 19:30.
  Tillsammans är vi starkare! • Det tillfälliga skoterförbudet på Tjidtjak är upphävt


  Vi har nu upphävt det tillfälliga skoterförbudet på Tjidtjak, från och med 5 mars 2024.Uppmärksamma dock att det fortfarande råder tillfälligt skoterförbud på Njássjá, samt att vi har några permanenta skoterförbudsområden, som du hittar här, och som alltid - oavsett när du kör - var varsam om djur och natur.Bägge områdena är utmärkta på kartan nedan, Tjidtjak som område 2 och Njássjá som område 1.

 • Följ ungdomsgården upp till Galtis 7 mars


  Följ med ungdomsgården till en rolig dag på Galtis! Vi bjuder på gratis liftkort och gratis buss för dig i årskurs 6 upp till 18 år.

  Torsdag 7 mars.
  Bussen avgår från sporthallen kl. 09:30 och stannar även på busstationen kl. 09:35. Hemresa kl. 16:00

  Kom ihåg att ta med egen matsäck eller pengar för mat. Skidutrustning finns att hyra.
  Varmt välkomna!

  Vid frågor, kontakta Magnus Ranberg, ungdomssamordnare, 073-086 43 02.


 • Tack för fina praktikplatser


  Kyrkholmsskolan, sedd från Verkströmmen en vinterdag. Vi vill tacka alla arbetsgivare som har engagerat sig i år och gett våra elever möjligheter att göra praktik under detta läsår! Ni har hjälpt dem att få viktiga erfarenheter inför framtiden, vilket är så värdefullt.Tillsammans har ni med eleverna byggt broar mellan skola och arbete, från en generation till en annan. Detta ger eleverna en värdefull inblick i arbetslivet inför framtida val.Därför vill vi rikta ett stort och hjärtligt tack till alla som har öppna sina dörrar för våra elever och detta möjligt i år. Tack!Vänliga hälsningar – Väjmulatj varrudaga
  Linda Lundström, Studie- och yrkesvägledare • Skoterförbud på Njássja från 3 mars till 7 april


  Karta över förbudsområdet. Arjeplogs kommun har beslutat om skoterförbud på Njássja, som ligger inom Semisjaur-Njargs renskötselområde. Beslutet börjar gälla från söndagen 3 mars till och med söndagen 7 april 2024.Vi ber alla skoterförare som vistas i området att visa hänsyn till rennäringen.Beslut om ikraftträdande, karta samt undantag Pdf, 2.2 MB, öppnas i nytt fönster. (se område ett på kartan) • Prata om framtiden – vad är viktigt för dig?


  En person som åker skidor mot höger i bild. Fotad i motljus. Hur ser du på Arjeplogs framtid? Vad är viktigt för dig? Vad tänker du om utbildning, jobb, kultur, fritid och bostäder? Om du föreställer dig en framtid i Norrbotten, vad behöver du då för att ha ett bra liv?Det är dags att ta fram en plan för hur vårt län ska utvecklas fram till 2040, och vi vill veta vad du tänker och tycker. Häng med - vi pratar framtid i en timme och bjuder på pizza.Vi vänder oss till dig som är mellan 18 och 26 år. Datum: 27 februari
  Tid: kl 17:00-18:00
  Plats: Lärcentra, Strömvägen 23


 • Nytt bankgironummer från 20 februari


  André Fredriksson står framför kundtjänstluckan och håller i två autogiroblanketter. Vi vill göra dig uppmärksam på att från och med 20 februari betalas dina fakturor för äldreomsorgsavgifter till bankgironummer 583-6325. Har du autogiro bör du ha ändrat ditt autogiromedgivande innan 20 mars för att pengarna ska dras från ditt konto.Denna information riktar sig enbart till dig som betalar äldreomsorgsavgift. Övriga har betalat till detta bankgironummer sedan en tid tillbaka.Du kan ändra ditt autogiro hos din bank, eller genom att ladda ner autogiromedgivandet Pdf, 91.6 kB, öppnas i nytt fönster. från vår hemsida, fylla i och skicka in till oss.

 • Silverskolans schackklubb har tagit sig till utslagsrundor i nationellt gruppspel


  Ruth Ranberg håller i ett schackbräde med pjäser på och tittar in i kameran med ett leende. Arjeplogs kommun är stolt över att kunna berätta att våra unga schackmästare från Silverskolan just nu uppnår stora framgångar i online-schacktävlingen Yes2Chess. I denna tävling deltar skolor från hela Sverige och Silverskolans schackrepresentanter har visat prov på utmärkta schackkunskaper.Silverskolans schackklubbar, representerade av årskurs 6 (Silverskolans Schackklubb SÅ) och högstadiet (Silverskolans Schackklubb HS), har tävlat med framgång. Årskurs 6 gjorde en stark insats och slutade med en hedervärd andraplats i sin grupp.

  Högstadiets representanter seglade upp som gruppsegrare och kvalificerade sig därmed för vidare tävling i utslagsrundorna.


  Elevernas första utmaning i dessa utslagsmatcher äger rum nu på fredag den 23 februari kl. 8:30, där de ställs mot niornas schackklubb från Stureskolan i Boden. Med fem utslagsmatcher kvar till den stora finalen den 28 maj, håller vi nu andan och hejar på våra högstadieelever.
  - Jag är en stolt lagledare som med spänning har följt både sexornas och högstadiets matcher. De är så bra!, säger deras lagledare Ruth Ranberg.När det beger sig så kan ni följa matcherna här: https://yes2chess.se/matcher Länk till annan webbplats.Till våra unga schackmästare: oavsett utgången är ni redan vinnare i våra ögon. Lycka till!

 • Vattenavstängning på Lugnet 16 februari


  Från 14:00 stänger vi av vattnet idag på Lugnet, vid Plåtslagargatan/Samestigen. Se inringat område. Vi har hittat ett akut fel som behöver åtgärdas. Lagningen kommer att ta några timmar, men vattnet bör vara åter till kvällen.

  Vi beklagar olägenheterna.

Kontakt

Växel: 0961 - 140 00

Öppettider
Måndag-torsdag
08.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredag
08.00-12.00 och 13.00-15.00

Vecka 25-32 måndag-fredag
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Dag före afton
08.00-12.00
Dag före röd dag
08.00-12.00
Klämdag
10.00-12.00

Medborgarservice
0961 - 144 44
kommun@arjeplog.se