Nyheter


 • Två lekparker snart färdigställda


  En skylt är nu uppsatt vid lekparken på Drottninggatan om att det inte är tillåtet att vistas där. Lekparken vid Drottninggatan närmar sig ett färdigställande och förhoppningen är att den är redo att ta emot små som stora besökare till midsommar. Bland annat kommer parken avskärmas från vägen med repstaket, ytorna kommer snyggas till med mer växtlighet och ytterligare en lekmodul kommer installeras. Tills ett fallskydd är på plats och lekparken har besiktigats kommer vi att hålla lekparken stängd.Lekparken vid Guld-Klas torg/kyrkan kommer också vara i ordning till midsommar. Även där undanber vi vistelse, tills lekparken är klar och besiktigad.

 • Stor risk för gräsbrand


  Karta över det område där risken är stor till mycket stor för gräsbrand. Risken för gräsbrand är enligt SMHI stor till mycket stor under dagen i dag i Arjeplogs södra delar. Med solen som tittar fram på snöfri mark är risken stor att gräsbrand uppstår och lätt sprids i fjolårsgräset.
  Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.


 • Del av Sågvägen stängd cirka en vecka


  Vy över det berörda området. Från och med i eftermiddag (12 maj) fram till slutet av nästa vecka kommer Sågvägen att stängas av mellan Yxvägen och Timmervägen. Detta på grund av ett arbete med avloppsnätet. Vägen stängs av med staket.Boende på Timmervägen får under denna vecka framföra sin bil på cykelvägen mellan Yxvägen och Timmervägen.

 • Vattenavstängning på Öberget


  Karta över det område som störningar och avstängningar kan ske inom. Uppdatering 10 maj 16:00:
  Felet är nu lokaliserat och det sista arbetet med reparationerna tar vid. Arbetet beräknas nu vara färdigt cirka till lunchtid, onsdagen 11 maj.
  Uppdatering tisdag 10 maj 08:00:
  Reparationsarbetet blev inte färdigt under måndagen och fortsätter under tisdagen. Vi beklagar detta.
  Uppdatering:
  Fredagens undersökning visar att nästan hela Öberget kan komma att påverkas av vattenstängningen under måndagen.
  ---
  En vattenläcka har upptäckts på Furugatan och ett reparationsarbete kommer att inledas måndag nästa vecka. Under större delar av måndagen kommer vattnet inom nedanstående inringade område att vara avstängt, från måndag till eftermiddag. Förhoppningen är att arbetet ska vara färdigt framåt eftermiddagen, men det finns en risk att det kan fortgå intill kvällen.
  De gator som berörs helt eller delvis är:
  Furugatan, Skogsgatan, Elevvägen, Barrgatan, Villagatan och Laisvallvägen. Fler gator i närområdet kan påverkas också.
  Under fredagen 6 maj inleds arbetet med att lokalisera vilka ventiler som kan vara berörda inför avstängningen på måndagen, vilket kan leda till mindre störningar under dagen.

 • Om- och tillbyggnaden av gamla vårdcentralen i full gång


  Görgen Åberg, kommunens projektledare för byggnationen, Jill Nilsen, enhetschef för särskilda boenden och Isak Utsi (S), kommunalråd, framför en byggkran vid gamla vårdcentralen. Om- och tillbyggnaden av gamla vårdcentralen har pågått sedan februari och nu har det utvändiga arbetet påbörjats. Sedan den här veckan är en byggkran på plats för att påbörja byggandet av det utvändiga taket. Det som tidigare har varit ett platt tak ska bli ett sadeltak, vilket bland annat kommer göra takunderhållet lättare.- Det är roligt att besöka fastigheten och se hur mycket som hänt invändigt på ett par månader. Riksbyggen är en erfaren aktör att arbeta med och tillsammans med Nåiden Bygg AB och lokala entreprenörer går arbetet framåt enligt tidplan, säger vårt kommunalråd Isak Utsi (S).

 • Lunka på med Majlunken!


  Majlunkenaffisch. Samma information finns i text. Välkomna att delta i Majlunken!
  Du kan gå, cykla, springa, eller på annat sätt ta dig till någon av Majlunkenlådorna som finns utplacerade i kommunen.
  Skriv datum, namn och telefonnummer i skrivblocket i lådan för att delta i utlottningen av priser. Dragning sker i juni och vinnarna kontaktas därefter.Brevlådorna är placerade i:
  Vaukaleden-Grusvägen på Öbergasidan, Skeut, Arjeplogs östra infart, Skjutbanan, Laisvik, Rattik, Adolfström, Gautosjö, Laisvall, Laisvallby, Slagnäs, Jäckvik, Racksund, Jutis, Båtsjaur, Ånge/ Kåttjokk , Mellanström, Rebackudden, Kallön, Sakkavare och Radnejaur, Galtisjaur Stensjökorsningen.
  Kontaktperson: Christina Sundqvist 0961-142 93
  Lycka till!

  I samarbete med Arjeplogs kaninhopparförening.


 • Nya direktiv kring source control inom vård och omsorg


  Från och med tisdag 3 maj gäller nya direktiv kring source control i Arjeplogs kommun.All personal inom vård- och omsorgsverksamheten ska bära munskydd, eller visir när munskydd inte känns lämpligt, vid patientnära arbete (ansiktsnära, 1-2 meter).Rekommendationen om source control mellan medarbetare upphör att gälla.Verksamheten kan efter riskbedömning, till exempel vid pågående smittspridning, ändra source control.Source control är ett begrepp för en strategi för att minska sjukdomsöverföring genom att blockera andningsutsöndringar som produceras genom att exempelvis tala, hosta eller nysa.

 • Odla med oss!


  Affisch - odla med oss. Samma information återfinns i text. På bild syns gröna skott som skjuter upp ur myllan. Är du mellan 13-25 år gammal och är nyfiken på att odla din egen mat? Då ska du anmäla dig till sommarens odling. Tillsammans med andra odlingsintresserade, Youth Up North och Arjeplogs kommun får du odla på din egen kolonilott, vi hjälps åt med uppstart, tar råd från experter och skapar tillsammans en trevlig gemenskap på koloniområdet på Lugnetvägen. Vi behöver din anmälan senast 16/5-2022 och vi behöver komma igång med förberedelserna i slutet av maj början av juni.Anmäl dig till ungdomssamordnare Magnus Ranberg.E-post: magnus.ranberg@arjeplog.se
  Telefon: 073-086 43 02


 • Vattenavstängning på Norrbacka under tisdagen


  Flygvy över Norrbacka, sommarbild. Under tisdagen 3 maj kommer vattnet att vara avstängt under förmiddagen på hela Norrbacka. Detta på grund av att två huvudventiler behöver bytas.
  Exakt hur stora delar av Norrbacka (från Östergatan till Lappvallsvägen, mellan Storgatan och Drottninggatan) som berörs är svårt att avgöra, men VA-gruppen räknar med hela området.
  Vattnet bryts 08:00 och bytet beräknas ta ett par timmar.


 • Förbud mot körning med snöskoter inom Luokta Mavas samebys renskötselområde


  Karta över området. Arjeplogs Kommun beslutar om förbud mot körning med snöskoter inom Luokta Mavas samebys renskötselområde från 30 april till 30 juni 2022. Se karta.Till detta skoterförbud tillhör undantag. Klicka på länken för att läsa mer.
  https://www.arjeplog.se/uppleva--gora/natur--friluftsliv/snoskoter/tillfalliga-skoterforbud


 • Akut vattenavstängning på delar av Norrbacka


  Vattnet på delar av Norrbacka, från Norrbackagatan och en bit västerut, kommer vara avstängt närmaste timmen, på grund av lagning av en vattenläcka.Vi beklagar eventuella olägenheter.

 • Tack till er som tagit emot våra elever


  Vy över Galtis Tack!Vi vill säga ett stort tack till alla arbetsgivare som har tagit emot elever från Silverskolan under läsåret. Det känns tacksamt att vi kan ge dem nya erfarenheter, tillsammans, skola och arbetsliv. Ni har gjort det möjligt för våra elever att få en inblick i livet efter skolan, i hur er arbetsvardag ser ut och vilka möjligheter som finns här, i Arjeplog.Detta får våra fina ungdomar att fortsätta växa som människor, tillsammans med oss. Ni gör skillnad.
  Vi ser fram emot fler och kommande samarbeten!
  Med vänliga hälsningar,
  Linda Lundström
  Studie- och yrkesvägledare, grundskolan • Förbud mot körning med snöskoter i Kráhpiesvarrie, Tjamuok och Jeärtta


  Karta över skoterförbudsområdet Arjeplogs Kommun beslutar om förbud mot körning med snöskoter inom nedanstående områden från 22 april till 30 juni 2022:Kráhpiesvarrie, Tjamuok och Jeärtta med omkringliggande skogsområden, angivit på karta.Klicka här för att läsa mer.

 • Missfärgat vattnet i vattenledningarna på Öberget


  För närvarande kan vattnet i vissa kranar på området Öberget i Arjeplog vara missfärgat. Räddningstjänsten har behövt använda mycket vatten i samband med ett släckningsarbete. Detta har medfört hårda strömmar i vattenledningarna, vilket har rivit loss viss beläggning, vilket i sin tur har orsakat missfärgningen. VA-enheten hälsar att vattnet inte är skadligt, men att det ändå rekommenderas att man spolar tills vattnet blir klart.


 • Förbud mot körning med snöskoter i fyra nya områden


  Karta över områdena i västra arjeplogsfjällen. Arjeplogs Kommun beslutar om förbud mot körning med snöskoter inom nedanstående områden från 20 april till 30 juni 2022.
  1. Njássj
  2. Tjidtjak
  3. Fierrás med Tjállasvárddo
  4. Pieljekaise
  Klicka här för att ladda ned karta över områdena. Pdf, 1.9 MB.Klicka här för ytterligare information.

 • Information om den rådande flyktingsituationen


  Sveriges kommuner har hittills inrapporterat till regeringen 14 300 tillfälliga boendeplatser. Migrationsverket gör utifrån nuläget bedömningen att behovet av tillfälliga boenden är cirka 6 000 platser. Det är regeringen som ansvarar för mottagande, boende, bistånd och fördelning av flyktingar.Befintliga aktiva boenden i nedanstående kommuner ska om möjligt fortsätta vara aktiva och vara tillgängliga för omedelbar användning:
  - Stockholms län: Haninge , Järfälla , Lidingö , Stockholm, Södertälje, Täby, Österåker , Sundbyberg, Huddinge, Danderyd, Eskilstuna, Sigtuna, Nynäshamns
  - Södermanland: Eskilstuna
  - Västmanland: Västerås kommun
  - Västernorrland: Sundsvalls kommun
  - Norrbotten: Boden
  Utifrån den här bedömningen finns det inget som tyder på att Migrationsverket kommer behöva fördela boendeplatser till flyktingar i Arjeplogs kommun. Som läget är just nu behöver Migrationsverket – som beskrivs ovan – enbart hjälp från vissa kommuner med tillfälliga boendeplatser i närheten av Migrationsverkets kontor.
  Men eftersom antalet människor som flyr från Ukraina till Sverige kan öka med kort varsel är det möjligt att Migrationsverket längre fram kommer att behöva hjälp med boendeplatser även från de kommuner som de just nu inte behöver stöd från.
  Vi vill passa på att tipsa om kampanjen "En trygg start i Sverige", som är ett samarbete mellan Sveriges näringsliv, civilsamhället och flera organisationer, däribland Rädda barnen.Syftet med kampanjen är att ta hjälp av privatpersoner, företag och volontärer att hjälpa människor som flytt från Ukraina till ett tryggt första boende i Sverige.Om du vill veta mer om detta initiativ, surfa in på www.tryggstartisverige.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Övriga bra andra länkar:
  MSB:s sida "Vad kan jag som privat person göra?":
  https://www.msb.se/sv/aktuellt/pagaende-handelser-och-insatser/om-rysslands-invasion-av-ukraina/vad-kan-jag-som-privatperson-gora/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  Krisinformation.se om frivilligorganisationer: https://www.krisinformation.se/detta-gor-samhallet/mer-om-sveriges-krishanteringssystem/samhallets-ansvar/frivilligorganisationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Röda korset sida "Hur kan jag hjälpa drabbade i Ukraina?":
  https://www.rodakorset.se/var-varld/har-arbetar-vi/ukraina/hur-kan-jag-hjalpa-drabbade-i-ukraina/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  Frivilligutbildning.se sida "Så här kan du bidra":
  https://www.frivilligutbildning.se/kriget-i-ukraina-sa-har-kan-du-bidra/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


 • Vattenavstängning på delar av lugnet under torsdagen


  På grund av en vattenläcka kommer vattnet att stängas av under torsdagen på delar av Lugnet. De delar som berörs är delar av Björkgatan, Gränsgatan, Häradsgatan samt hela Vintergatan. Avstängningen gäller från kl. 08:00, större delar av dagen.

 • Ny digital idélåda för unga


  Blackboardtavla med krumelurer på. Arjeplogs Kommun lanserar nu en digital idélåda för unga i Arjeplog! I denna e-tjänst kan du som är under 26 år och bor i Arjeplogs kommun på ett enkelt sätt komma med idéer för att utveckla Arjeplog. Idéerna kan exempelvis handla om fritid, kultur, politik, näringsliv, ja nästan vad som helst. Förslag och idéer som lämnas här hamnar direkt hos kommunens ungdomssamordnare. Snabb återkoppling kan förväntas.Tänk på att ingen idé är för liten eller för stor.För att komma till idélådan kan du klicka på länken nedan, eller gå in på www.arjeplog.se och gå in på länken "E-tjänster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.".https://arjeplog.enamnd.se/oversikt/overview/2154 Länk till annan webbplats.

 • En mötesplats för unga snart igång


  Isak Utsi, till vänster, i ett samtal med Magnus Ranberg, vår ungdomssamordnare, om de kommande planerna. Arbetet med att starta upp en mötesplats för unga i Arjeplog är i full gång!

  Denna mötesplats (vad den ska heta är ännu inte helt färdigt) kommer att vara till för unga från årskurs 6 upp till de är 18 år. Valet av lokal och utformningen av mötesplatsen har tagits fram tillsammans med målgruppen, unga.
  Magnus Ranberg har träffat alla klasser från årskurs 6 – 9 och de har tillsammans brainstormat om hur man vill att en mötesplats ska se ut och vad man vill göra där.
  Kyrkholmsskolans elevråd har en viktig roll då de har varit referensgrupp i arbetet med att utforma lokalen.
  I videon pratar vårt kommunalråd, Isak Utsi, till vänster, med Magnus Ranberg, vår ungdomssamordnare, om de kommande planerna.

 • Kolsyrat vatten i vattennätet en månad framöver


  Emil Sundström på sitt kontor, med en kolsyrepatron ståendes på bordet. Arjeplogs kommun kommer de närmsta dagarna att tillsätta kolsyra i det kommunala vattennätet för att motverka bakterier. Vi har i dagsläget inga kända bakteriestammar i vattnet.
  - Vi testar olika alternativ av ekonomiska skäl. Men vi ser bara fördelar. Under en månads tid kan arjeplogarna avnjuta kolsyrat vatten direkt ur kranen, säger vår VA-chef Jonas Callin.

  Efter en månads tid utvärderas projektet.
  - Vem vet, blir det uppskattat kanske vi tillsätter olika smaker. Päronsmak under sommaren, julmust i december, fortsätter Emil Sundström, samhällsbyggnadschef.


 • En hälsning från Kronprinsessparet


  Ett brev signerat Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. I dagarna kom det ett brev från Kronprinsessparet. I brevet tackar de för det digitala besök de fick möjlighet att genomföra förra året. Vid besöket träffade de vårt kommunalråd Isak Utsi, som berättade om hur samhället påverkades av pandemin men också om kommunen i stort.De tackar kommunstyrelseordföranden runt om i landet för den bild av läget de fått i och med besöken, och för att de fått en fördjupad förståelse för de sinsemellan mycket olika villkor och förutsättningar som råder i olika delar av landet.Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel avslutar brevet med att sända en lyckohälsning till kommunens medarbetare i det fortsatta viktiga arbetet för invånarna. • Postnord delar ut din post varannan dag från och med 2 maj


  Flygvy över Arjeplogs samhälle, vintertid. Från och med den 2 maj 2022 inför Postnord varannandagsutdelning. Modellen är sedan tidigare införd i södra halvan av landet, men nu kommer den även hit till norra delen.
  Postnummer som berörs är de som börjar på 62 och 72 till 98. Från och med 2 maj får alltså alla mottagare i Sverige sin post varannan dag. Detta gäller dock inte företagsabonnemang och boxadresser.


 • Sommarjobba hos Arjeplogs kommun


  Vy över Arjeplog från Öberget, med några som sitter ned i förgrunden, med ryggen mot kameran. Är du född 2004 – 2007 så har du möjlighet att söka feriearbete i Arjeplogs kommun. I första hand prioriteras du som är 16 och 17 år gammal. Du som är född 2007 tilldelas feriejobb i mån av plats och i sista hand du som fyllt 18 år.Du kan söka jobb inom någon av de kommunala verksamheterna.

 • Krissamtal för barn och ungdomar som bevittnat våld


  Är du, eller känner du, ett barn som har upplevt eller bevittnat våld?Trappan är krissamtal för barn och ungdomar 4-18 år som har bevittnat och/eller upplevt våld. Arbetsmodellen hjälper barnet att förstå och sätta ord på det våld som denne upplevt, att ges möjlighet att prata om våldet. Modellen syftar till att ge information och kunskap för ytterligare förståelse och möjliggör avlastning av skam, skuld och stärka tilliten till vuxna och den unges egen självkänsla.Mitt namn är Cajsa Norén och jobbar som socialsekreterare i Arjeplogs kommun. Jag har just påbörjat min utbildning av trappanmodellen som ska genomföras under våren 2022. Som en del av utbildningen kommer jag att hålla ett trappan-samtal och utforma min examinationsuppgift utifrån det samtalet, så nu vill jag möta dig som är i behov av stödet som dessa samtal kan ge.

 • Earth Hour - släck för vår enda planet


  Bild på jorden och texten Earth Hour. Earth Hour 2022 infaller den 26 mars kl 20.30-21.30.Släck och gå med för vår enda planet!Tillsammans höjer vi våra röster för planeten och ser till att världens beslutsfattare agerar för att stoppa klimatkrisen och bevara den biologiska mångfalden!www.wwf.se/earth-hour Länk till annan webbplats.#earthhour Länk till annan webbplats.

Kontakt

Öppettider
Växel: 0961 - 140 00
Mån-Fre: 8.00-16.00

Dag före röd dag:
08.00-13.00

Medborgarservice
0961 - 144 44
Mån-Fre: 08.00-16.00

Lunchstängt: 12.00-13.00
kommun@arjeplog.se