Nyheter


 • Invigning av Arjeplogs Samiska Kulturvecka


  Annons för Höstmarknaden. Samisk flagga och samiskt konstverk i svartvitt föreställande en person som rider på en ren Ikväll invigs Arjeplogs samiska kulturvecka. Välkommen till Silvermuseet kl. 18.00 för att vara med när vår samiska vecka tar sin början med invigningstal, vernissage och sagoberättande. Det blir mingel, extra gott kaffe och så klart extra trevligt samkväm.Kl. 18.00 !
  • Invigningstal
  • Vernissage för utställningen ”Ett formstarkt Norrbotten"
   Katarina Spik Skum och Lisa Wallin berättar om sina verk och om deras deltagande i projektet. Läs mer: www.formstarknorrbotten.seLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.
  • Giehttogiella - Det berättande språket
   Kom och lyssna när Alva och Matilda från projektet Giehttogiella berättar myter och sagor från Sápmi. Alva och Matilda är från sydsamiskt område och turnerar runt i Sápmi.
   För äldre som yngre - en perfekt familjeaktivitet generationer emellan!
  Var: Silvermuseet
  Entré: Fri entré.
  Arrangör: Arjeplogs Kommun, Silvermuseet


 • Samisk seniorträff tisdag 4 oktober


  Annons för Höstmarknaden. Skeppsholmen i vacker höstskrud. Varmt välkommen på gemytlig samisk seniorträff i kåtan på Skeppsholmen tisdag 4 oktober klockan 13.00.

  Vi bjuder på fika! • På måndag inleds samiska veckan - en fullspäckad vecka med många evenemang


  Annons för Höstmarknaden. Skeppsholmen i vacker höstskrud. På måndag 3 oktober inleds den samiska veckan! Höstmarknaden hålls fredag till söndag 7-9 oktober. I år är det ett gediget program fullt med intressanta evenemang! Du kan läsa hela programmet här.Den samiska veckan invigs på Silvermuseet på måndagskvällen med invigningstal, vernissage och samiskt sagoberättande.

 • Arjeplogs pensionärer bjöds på mat utomhus under krisberedskapsveckan


  Martin Bäcklund utanför Vauka, som förbereder mat. Krisberedskapsveckan fortsätter! Idag serverades mat till Arjeplogs pensionärer utanför Vaukagården. Cirka 60-70 glada och hungriga personer dök upp för att äta köttsoppa eller grönsakssoppa.- Jag fick tillfälle att prata med våra pensionärer. Vi pratade om allas roll i beredskapen och vad vi gemensamt kan göra om krisen inträffar. Vi informerade dem vad vi redan har gjort och vad vi planerar att göra för att förbättra vår beredskap. Det här är något vi gärna övar igen, säger Peter Byrne, kostchef. • Fortsatt näst bäst företagsklimat i Norrbotten


  Rankinglista över kommunerna i Norrbotten, färglagd karta. Samma information hittar du i textform på https://www.foretagsklimat.se/arjeplog Idag släppte Svenskt Näringsliv sin rapport över företagsklimatet i Sveriges alla kommuner. Arjeplog ligger kvar på en andra plats i Norrbotten, vilket vi är väldigt glada för. För tredje året i rad ligger vi tvåa.Rankingen sker utifrån sammanfattande omdömen som inkommit genom enkätundersökningar från de lokala företagen i kommunen. Utifrån de svar som inkommit ser vi vad företagen anser att vi gör bra och vad vi kan göra bättre.De största förbättringsområdena är "konkurrens från kommunens verksamheter" och "upphandling". Det vi gör bättre är "information" och "dialogen med kommunens beslutsfattare".Här kan du läsa Svenskt Näringslivs rapport om Arjeplogs kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..Vi tar tacksamt emot denna glädjande nyhet och ser fram emot att fortsätta, och ytterligare förbättra, vårt arbete med det lokala näringslivet.

 • Kommunen krisövar matservering utan el


  Leif Johansson står framför sitt utryckningsfordon på Coops parkering. Idag står kostservice utanför Medan och lagar mat till flera av grundskolans klasser. Barnen har fått instruktioner om att ta med sig egna kåsor och bestick. Det påhittade övningsscenariot är att kommunen har varit utan ström i tre dagar och matlagning till våra omsorgsverksamheter sker på ett strömlöst vis.
  Förhoppningsvis tycker barnen samtidigt att det är ett spännande inslag i skolveckan.
  - Vi har förberett köttsoppa för barnen. Barnen kommer äta i Medan, där vi har släckt alla lampor, så barnen får äta i halvmörker. Vi har energy bars, saft och vatten, tunnbröd och ost. Barnen har fått instruktioner om vad de ska ta med sig, så det blir också en del av övningsmomentet. Flera av barnen har sett fram emot det här, så det blir kul, säger Peter Byrne, kostchef.Övningen sker med anledning av att det just nu är MSB:s årliga krisberedskapsvecka. Temat är mat. Arjeplogs kommun ansvarar för att bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola ska fungera även vid en samhällskris. Har du frågor om vår beredskap eller vilka hot och risker som finns kan du alltid kontakta vår beredskapssamordnare, Leif Johansson. Ring växeln på 0961-140 00 och be att bli kopplad. • Information om gatubelysningen


  Storgatan kvällstid. Nu i september har Vattenfall avslutat sin rondering i Arjeplogs kommun och lagat de fel som de kunde laga på en gång. Under denna rondering kunde de reparera enklare fel. De fel som återstår är antingen nya eller av mer komplicerad karaktär och planering pågår för åtgärder.Vi beklagar att det är mörkt ute på sina ställen i Arjeplogs kommun. Vi kommer hålla er informerade om läget så snart vi vet mer.

 • Passa på och ställ frågor om krisberedskap när du handlar


  Leif Johansson står framför sitt utryckningsfordon på Coops parkering. Under krisberedskapsveckans andra dag hittar du vår beredskapssamordnare Leif Johansson på Coops parkering för att svara på frågor om krisberedskap. Han kommer finnas på plats fram till 14.00. Nästa tillfälle blir på fredag, då han kommer finnas vid Icas parkering mellan 10.00 och 14.00.Hittills under första timmen är det många som har kommit fram och ställt frågor om den krisberedskapslåda som Leif visar upp, som exempel på det man bör ha hemma.MSB förordar att man ska preppa för en veckas egen hushållning av vatten, mat, radio och värme. På MSB:s sida finnas att läsa en checklista över saker att tänka på och saker att ha hemma: https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/forbered-dig-for-kris/hemberedskap---preppa-for-en-vecka/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Störningar av fjärrvärmeleveranserna


  Just nu är det störningar av fjärrvärmeleveranserna. Personal arbetar för fullt för att åtgärda problemet. Störningarna kommer pågå under dagen och förhoppningen är att det är avhjälpt till kvällen.

 • Nu inleds årets krisberedskapsvecka


  Foto på broschyren Om krisen eller kriget kommer. Krisberedskapsveckan har startat och i år är tema mat! Naturligtvis deltar Arjeplogs kommun även detta år.Med anledning av temat mat kommer kostservice denna vecka att genomföra en krisövning med några klasser i grundskolan. Föräldrar till berörda barn bör ha fått en notis om detta i vårt nya skolsystem, Quiculum.
  Kostservice kommer laga mat till strax över 200 barn, utomhus på gasolkök på onsdagen. På torsdagen kommer PRO att bjudas på mat på samma vis.
  - Vi ser det som ett bra tillfälle för oss att öva kostservice beredskap under kris. Vi behövde några att laga mat till i ett påhittat strömlöst scenario och tyckte att det var en trevlig idé att bjuda PRO, säger Leif Johansson, beredskapssamordnare.
  Vår krisberedskapssamordnare kommer finnas tillgänglig för frågor om krisberedskap med sin utryckningsbil på Coops och Icas parkering under två dagar. • Vi har för närvarande svårigheter med våra e-postutskick


  För tillfället har vi svårigheter att skicka e-post ut ur organisationen. Detta medför att alla inte kan ta emot e-post från Arjeplogs kommun.Vi arbetar för att lösa problemet snarast möjligt. Detta drabbar bland annat mottagare av utskick från förskolan, kundtjänst och ekonomiavdelningen, med flera.Vår kommunikation via hemsidan kan eventuellt öka till följd av detta.Vi beklagar eventuella olägenheter.


 • Välkomna att träffa samhällsbyggnadsenheten i Laisvall


  Flygvy över Laisvall. Personal från Samhällsbyggnadsenheten kommer till Laisvall och bjuder in allmänheten till kaffe och frågestund. Under mötet får ni svar på era frågor rörande bland annat bygglovshandläggning, miljö och hälsoskydd, planarbete, belysning, kollektivtrafik och övrig teknisk verksamhet i Laisvall med omnejd.Vi träffas på klubbstugan, torsdagen 6 oktober, kl. 17.00. • Samiska veckan och höstmarknad


  Samisk dräkt närbild, detaljer från bältet. Vi är glada att återigen kunna välkomna besökare till samiska veckan och Arjeplogs höstmarknad!Samiska veckan invigs måndagen 3 oktober kl. 18.00 på Silvermuseet och fortgår veckan ut. De följande dagarna efter invigningen fortsätter ett program med allt från quigong till filmvisning, dans, ekofrukost och mycket mer.Veckan avslutas med höstmarknaden på Guld-Klas Torg, från fredag till söndag, 7-9 oktober, där du kan ta del av mysig torghandel, god mat och festligheter. Marknaden arrangeras av Arjeplogs kommun i samarbete med Världens barn.Hela det gedigna programmet kan du läsa i sin helhet här. • Digital vecka för psykiska hälsa


  Affisch med en teckning på en stiliserad man som det växer blommor ur. Under fyra dagar, 10-13 oktober, kan du kostnadsfritt ta del av en rad spännande och lärorika föreläsningar om psykisk hälsa. Detta livesänds via Piteå kommuns Facebooksida.Bland årets föreläsare hittar du bland andra artisten Nanne Grönvall, Jon Henrik Fjällström före detta fotbollsmålvakten Magnus Hedman och Instagramprofilen Henrik Wahlström.

 • Föreläsning om sexualiserat våld på biografen


  Ett foto på Nina Rung i läderjacka, med armarna i kors mot svart bakgrund. Individ- och familjeomsorgen bjuder in till en föreläsning om våld, utsatthet, porr och samtycke, med Nina Rung, kriminolog, föreläsare och debattör.Nina om hur snäva roller kan leda till psykisk ohälsa och övergrepp. Ta del av en inspirerande föreläsning som ger dig kunskap om normer, sexualbrott, lagstiftning och hur du själv kan vara en del av ett förebyggande arbete.Vi träffas på biografen, kl. 18.00 torsdagen 27 oktober.
  Välkommen!


 • Välkommen till en digital utbildning om hedersrelaterat förtryck och våld


  Affisch med enkel grafik, några cirklar och konturen av en figur i rött. Samma information återfinns i nyheten. Una Norrbotten ‑ Kompetensteam mot våld, i samverkan med Länsstyrelsen i Norrbotten och Norrbottens Kommuner bjuder in dig som är yrkesverksam eller aktiv i civilsamhället i Norrbotten till en digital utbildning om hedersrelaterat förtryck och våld.
   

 • Stort behov av kontaktperson som talar turkiska


  Just nu är Individ- och familjeomsorgen i behov av en kontaktperson eller en familj som talar turkiska. Talar du detta språk och känner att detta kittlar ditt intresse, hör gärna av dig till oss!Känner du någon som kan vara lämplig? Tipsa gärna den personen.Meddela ditt intresse till medborgarservice@arjeplog.se

 • En enkät om tryggheten i Arjeplogs kommun


  Arjeplogs kommun samverkar just nu med Polisen för att ta fram kommande års medborgarlöften. Ett medborgarlöfte är en åtgärd som polisen och kommunen kommer överens om att vidta för att förebygga brott och öka tryggheten i kommunen.För att få ett bra underlag behöver vi dina tankar och idéer kring vad du tycker om tryggheten i Arjeplogs kommun. Vi har tagit fram en enkät som du gärna får svara på: https://forms.gle/HftS5NjNLdByBHJB9 Länk till annan webbplats.Vi tackar alla som tar sig tid att svara!

 • Idag är det valdag för valet till riksdag, region- och kommunfullmäktige


  En hand som lägger ned sin röst i en valurna. Idag är det valdag för valet till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Du som är röstberättigad är välkommen att rösta i vallokalen på Medborgarhuset, som har öppet idag söndag mellan 08:00 och 20:00.Du kan också rösta på följande ställen under dagen:
  Mellanström, Folkets hus, 14:00 - 16:00.
  Slagnäs, Folkets hus, 10.00 - 12.00.
  Laisvall, Klubbstuga, 14.00 - 16.00.
  Jäckvik, Kyrkans fjällgård, 10.00 - 12.00.
  Ta med röstkort och ID-handling. Om du inte har någon id-handling kan du styrka din identitet genom att vara känd av röstmottagaren eller ta med dig någon som går i god för din identitet. Den person som går i god måste då visa sin id-handling.
  Om du inte har ditt röstkort kan du beställa ett nytt i Medborgarhuset under tiden det är öppet idag.


 • Vattenavstängning 13/9 eller 14/9 på Öberget


  Karta över det område där vattnet kommer stängas av. Under tisdagen den 13/9 eller onsdagen den 14/9 kommer vi genomföra underhållsarbeten på dricksvattenledningsnätet på Öberget. Under arbetets utförande kommer berörda fastigheter att vara utan vatten under hela dagen, med start kl. 07:00. Vattnet beräknas vara tillbaka kl. 20:00. Ingreppet är planerat till tisdagen den 13/9 men skulle detta inte kunna genomföras så kommer stängningen istället ske på onsdagen den 14/9 under samma klockslag.
  Som alltid vid större stängningar så kommer vattnet vara missfärgat och innehålla mycket luft när det kommer tillbaka. Bästa stället att spola ut missfärgningarna och luften är nära inkommande vatten i ert hus, i en tvågreppskran som saknar sil.
  Dricksvatten kommer att finnas att hämta ur tank vid korsningen Elevvägen/Barrgatan vid infarten till grönområdet/lekpark mellan Barrgatan 16 & 14.


 • Idag serveras surströmming till våra omsorgstagare i hemtjänsten


  En man i en svart jacka med texten Arjeplogs kommun på ryggen står framför en bil, med en väska i handen. Mer surströmming åt våra omsorgstagare! Idag har kostservice tillsammans med hemtjänsten ordnat så att de omsorgstagare som bor i egna boenden och beställer mat från kostservice erbjuds surströmming till middag.- Nu har äntligen de som beställer mat i hemtjänsten fått surströmming, vilket känns fint, hälsar Peter Byrne, kostchef.

 • Nytt nyhetsbrev från Lärcentra


  Lärcentras ingång med texten "Lärcentra" i stora röda bokstäver ovanför ingången. Är du nyfiken på vad som händer på Lärcentra? Anmäl dig till deras nyhetsbrev! Detta gör du genom att surfa in på http://eepurl.com/h95GiH Länk till annan webbplats. och fyller i dina uppgifter.
  Nyhetsbrevet kommer ut cirka en gång i månaden. Du kan förvänta dig nyheter om vad som händer på Lärcentra just nu och lite om deras olika aktuella projekt.

 • Från och med idag kan du låna brädspel på biblioteket


  24 stycken brädspel i en hylla på biblioteket. Nu kan du låna brädspel på biblioteket! Vi har köpt in 24 stycken brädspel som du kan låna i 7 dagar. Om du är sugen på att testa spelen så är du välkommen på vår brädspelskväll i Medborgarhuset lördagen 3 september, från kl. 18.00.

 • Störningar av vattenleveransen i Mellanström


  Under morgonen idag 2 september uppdagades en störning av vattenleveransen i Mellanström. En vattenpump har gått sönder och reparationsarbeten har påbörjats. Går allt som det ska ska vattnet vara åter i kranarna innan middagstid ikväll.

 • Vattenavstängning på Öberget


  Uppdatering torsdag morgon: VA-gruppen har beslutat att, i samband med detta ventilbyte, passa på och utöka underhållet till ytterligare en ventil. Med anledning av detta skjuts arbetet framåt, till måndag morgon 5 september.
  Vi beklagar eventuella olägenheter
  ---Uppdatering onsdag kväll: Avstängningen planeras ske från 08.00 på morgonen, torsdagen den 1 september. Arbetet kommer fortgå för- och eftermiddag. Förhoppningen är att arbetet är klart senast kl. 18.00.----Under morgondagen kommer VA-gruppen att göra ett ventilbyte på Öbergets VA-nät. Denna innebär att under dagen imorgon kommer vattnet att vara avstängt.
  Under dagen idag genomförs ett preparationsarbete inför avstängningen. Vi återkommer närmare när vi bättre kan ge besked för vilka tider vattnet kommer vara avstängt.

Kontakt

Öppettider
Växel: 0961 - 140 00
Mån-Fre: 8.00-16.00

Dag före röd dag:
08.00-13.00

Medborgarservice
0961 - 144 44
Mån-Fre: 08.00-16.00

Lunchstängt: 12.00-13.00
kommun@arjeplog.se