Fjällnära skärgård med 
8 727 sjöar & Sveriges djupaste
sjö Hornavan

Testcentrum för 
världsledande fordonstillverkare

Evenemang
Evenemang

 • Avbrott i fjärrvärmeleverenserna i centrala Arjeplog under dagen

  Foto på Arjeplogs samhälle vintertid från Öberget.
  Under dagen idag, onsdagen 7 december, kommer delar av centrala Arjeplog att bli utan fjärrvärme under några timmar mitt på dagen. Detta på grund av ett läckage.Vi beklagar eventuella olägenheter.

 • Entrén till Tingsbacka öppnar 13 december

  Kommunhusets entré vintertid med en liten liten tygtomte utanför.
  Medborgarservice (reception) kommer att öppna igen på Luciadagen, tisdagen 13 december. Vi har hållit stängt en tid på grund av skadegörelse.Om du har bokat ett besök, ring den tjänsteperson som du har bokat tid med för att bli insläppt.För att nå personal på kommunen, ring växeln på telefonnummer 0961-140 00 för att bli kopplad.

 • Entrén till Tingsbacka är stängd ett litet tag till

  Entrén till Tingsbacka är ännu inte helt i sin ordning. Vi kan därför inte hålla öppet på måndag morgon, som vi tidigare har annonserat. Under måndagen kommer arbetet med iordningsställandet fortsätta och vi kommer gå ut med mer information om när vi kan öppna, så snart vi vet mer.Vi tackar för förståelsen.

 • Nya Dainakbron öppnar upp

  Nya Dainakbron på plats, fotad i skymningsljus.
  Den nya bron över Dainaksundet öppnar för trafik idag, fredag den 2 december, ett halvår tidigare än beräknat. Dock kommer den att stängas igen under nästa sommar när slutarbeten ska göras.– Vi är mycket nöjda med att vi kan öppna upp bron redan nu så boende i området slipper åka långa omvägar. Planen var att kunna öppna först till sommaren, men arbetena har gått snabbare än beräknat och bron öppnas fredag den 2 december kl 12.00. Dock måste bron stängas igen från 15 maj fram till 30 juni 2023 då den ska få beläggning, säger Marie Stenman, projektledare på Trafikverket.Den gamla bron från 1940 hade uppnått sin tekniska livslängd och revs förra året efter att ha varit avstängd en tid. Bron var enfilig och hade begränsningar när det gäller bärighet.– Den nya bron är dubbelfilig och har högsta bärighetklass vilket ger en trafiksäker bro med bra framkomlighet, säger Marie Stenman.För att kunna trafikera bron innan den fått beläggning har ett slitlager med en skyddsduk under lagts ut på bron.– Detta medför att hastigheten kommer vara nedsatt tills bron kan färdigställas våren 2023, säger Marie Stenman.

 • Nyanlända ukrainare välkomnades

  Gunilla Holmlund och Ing-Marie Lindqvist från SFI, Sanna Strand, inflyttningssamordnare och Eric Karlsson från kommunledningsstaben på bild, från vänster till höger.
  24 november hölls en informationsträff för de som flytt kriget i Ukraina. De fick information som är bra att få som nya medborgare i Arjeplog samt ett välkomstpaket från olika verksamheter.Representanter från olika kommunala verksamheter och medborgare fick under en torsdagseftermiddag möjlighet att under en gemensam fika presentera sig och sina verksamheter. Det berättades bland annat om kommande aktiviteter kring jul, det frågades om vilka behov som fanns i närtid och vilka omedelbara behov som behövde tas om hand.Välkomstpaketet sattes samman av inflyttningsfunktionen, med bland annat turistinformation på engelska, en karta över Arjeplogs tätort, en lista över aktiviteter att göra samt biljetter till sporthallen och badhuset.- Det var ett tillfälle för våra nya medborgare att lära känna varandra och lära känna oss. Vi fick samtidigt en möjlighet att lära oss mer om deras behov och vad vi kan stötta med, säger Sanna Strand, inflyttningssamordnare.- Vi ville presentera oss och Arjeplogs samhälle på ett enkelt och trevligt sätt. Att komma till vårt lilla samhälle från ett krig är en stor omställning, säger Eric Karlsson från kommunledningsstaben.

 • Pressmeddelande: Mer information om gårdagens händelse

  Kommunhuset, vintertid.
  Under måndag eftermiddag inträffade en händelse i kommunhusets huvudentré samt inne i byggnaden vilket medfört bland annat skadegörelse. Som en följd av detta kommer Medborgarservice (receptionen) att hålla stängt till dess att skadorna är åtgärdade. Händelsen inleddes med att en person bryter husets skalskydd genom att bruka våld på fönster och dörrar. Personer på Tingsbacka ingriper och larmar polis som anländer. Det inträffade riktar sig mot en specifik kommunal verksamhet och idag finns ingen hotbild riktad mot andra kommunala verksamheter.Händelsen har medfört att personal uppsökt sjukhus för undersökning av skador som uppstått i samband med utrymning av lokalerna, ingen uppges dock i nuläget vara allvarligt fysiskt skadad.- Det här har påverkat oss alla. Under gårdagen agerade vi för att säkerställa bilden av det inträffade, delge information om det vi kände till, justera kommunens öppethållande samt att berörd kommunal verksamhet kan upprätthållas. Idag vidtar ett arbete för att ge stöd till våra personer och funktioner som påverkats av händelsen, säger Peter Andersson, kommunchef.Övriga hyresgäster har fått inledande information om händelsen. Företagshälsan kommer att genomföra insatser och kommunen kommer att utvärdera händelsen tillsammans med bland annat skyddsombud. Händelsen är polisanmäld.- Hot och våld mot enskilda och verksamheter inom kommuner är tyvärr allt mer vanligt förekommande i samhället i stort. En kommun och den verksamhet som bedrivs är skyddsvärd och offentliga miljöer likt vår arbetar kontinuerligt med att säkerställa en trygg arbetsmiljö för medarbetare och besökare. Vi tar allvarligt på det inträffade och jag vill tacka berörd personal för att händelsen inte eskalerade ytterligare, avslutar Isak Utsi, kommunstyrelsens ordförande.

 • Entrén till Tingsbacka håller stängt veckan ut

  Kommunhuset, vintertid.
  På grund av skadegörelse kommer huvudentrén (receptionen) till Tingsbacka, Arjeplogs kommunhus, hålla stängt resten av vecka 48.Behöver du komma i kontakt med personal på kommunen så går det fortfarande bra att maila in till kommun@arjeplog.se. Om du har bokat ett besök, ring den tjänsteperson som du har bokat tid med för att bli insläppt.Du kan ringa in till oss som vanligt.Välkomna åter på måndag, vecka 49!

 

 

 

Viktig information!


Arjeplog på 2 minuter
Välkommen till Arjeplog och våra byar. Vi har 2 820 invånare och är till ytan sett Sveriges fjärde största kommun.
Flygplatsen i Arvidsjaur har dagliga turer från Stockholm och vidare till Arjeplog åker du med flygbussen. Restiden är ungefär 3 timmar. Du kan också ta dig hit med tåg och buss via Jörn.
Njut av lugnet, gästfriheten och delikatesserna som finns i naturens skafferi.
I Arjeplog finns det 160 mil skoterleder tack vare våra skoterföreningar som ser till att lederna är i bra skick.
Vi har ett fantastiskt fiske i 3 älvar och 8 727 sjöar. Här finns Sveriges djupaste sjö Hornavan, som är 226 meter djup och 70 km lång, med 400 öar.
Här finns det mesta för dig som gillar vinteraktiviter.
Här finns vacker och vild natur med mängder av fjäll och vandringsmöjligheter.
Världens största högteknologiska testcentrum för fordon och komponenter i kallt klimat. 9 olika språk och 3 000 fler innevånare samsas i Arjeplog vintertid.
Hornavanskolans gymnasium har ett unikt samarbete med biltestbranschen. Riksintag från hösten 2013, Fordonstestteknik - Välkommen med din ansökan.
Världsledande subarktisk landskapsforskning och unik samisk silversamling ryms i kommunens stolthet, Silvermuseet.
Fantastiska norrsken på vinterhimlen och sol som lyser dygnet runt på sommaren.
Upptäck Arjeplog och våra byar - Välkommen till oss!