Begravning och dödsbo

När man som anhörig eller vän mister en närstående ställs man inför sorg och saknad, men också inför en del praktiska problem. Det är vanligt att man anlitar en begravningsbyrå för de praktiska frågorna. Man kan också själv ordna hela eller delar av arrangemangen kring begravningen, gravplatsen eller gravsättningen.

Det är viktigt att den avlidnes uttalade eller förmodade önskan om begravning, gravskick, gravplats med mera respekteras. Finns det ingen uttalad önskan är det de närmast anhöriga eller närstående som bestämmer. Om närstående saknas är det kommunen via socialtjänsten som ser till att begravningen ordnas på ett värdigt sätt. Om man inte vill anlita svenska kyrkan kan kommunen tillhandahålla en borgerlig begravningsförättare.

Dödsboanmälan

Om tillgångarna i dödsboet inte räcker till annat än begravningskostnaderna och andra utgifter i samband med dödsfallet kan en dödsboanmälan göras. Den ersätter då den sedvanliga bouppteckningen. I boet får då inte finnas fast egendom.

Dödsboanmälan kan endast upprättas av kommunen där den döde bodde. Socialtjänsten upprättar dödsboanmälan.Om tillgångarna i dödsboet inte räcker till begravningskostnaderna kan ansökan om ekonomiskt bistånd göras.

Kommunens ansvar vid dödsfall

Vid dödsfall har kommunen, enligt begravningslagen och ärvdabalken ansvar för att i vissa fall beställa begravning, förvalta dödsboet, besluta om dödsboanmälan och lämna ekonomiskt bistånd till begravningskostnader.

Beställa begravning och förvalta dödsbo
När någon avlidit och det inte finns anhöriga eller andra närstående som kan ansvara för att beställa begravning så är det kommunen som ansvarar för det. Kommunen har i vissa fall också det yttersta ansvaret för att förvalta dödsbon tills han hittar dödsbodelägare.

Dödsboanmälan
När tillgångarna i dödsboet på dödsdagen bara räcker till kostanderna för begravningen, och andra utgifter med anledning av dödsfallet, finns möjlighet att få ett beslut om dödsboanmälan från kommunen.

Gör dödsboanmälan här Öppnas i nytt fönster..

Begravningshjälp
Om tillgångarna i dödsboet på dödsdagen inte räcker till en enkel begravning finns möjlighet att ansöka om ekonomiskt bistånd hos socialtjänsten enligt socialtjänstlagen.

Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad:

Kontakt

Öppettider
Måndag-torsdag
08.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredag
08.00-12.00 och 13.00-15.00

Vecka 25-32 måndag-fredag
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Dag före afton
08.00-12.00
Dag före röd dag
08.00-12.00
Klämdag
10.00-12.00

Medborgarservice
0961 - 144 44
Mån-Fre: 08.00-16.00
kommun@arjeplog.se

Växel: 0961 - 140 00

Besök oss

Arjeplogs Kommun
Tingsbacka, Storgatan 20