09 september 2021

De vanligaste frågorna gällande Arjeplogs gymnasieutbildning

Det finns ett stort intresse för frågan om hur gymnasieutbildningen i Arjeplogs kommun ska organiseras. Här besvarar vi de vanligaste frågorna vi fått till oss. Har du fler frågor? Ställ dem till oss via Facebook eller till kommun@arjeplog.se!


Hur många elever går det på Hornavanskolan nu?

Just nu har Hornavanskolan 65 elever. Av dem är 58 elever på nationella program, 5 elever på introduktionsprogram och 2 utbytesstudenter på Hornavanskolan.

Av eleverna på Hornavanskolan är 37 från Arjeplog och 28 från andra kommuner. Intäkterna för elever från andra kommuner är 4,3 miljoner kronor. Av Arjeplogs ungdomar i gymnasieålder är det knappt hälften som läser gymnasiet i Arjeplog och drygt hälften som läser på andra orter.

Vad är den budgeterade kostnaderna för de olika alternativen?

Kostnaden för gymnasieutbildning är cirka 23,7 miljoner kronor år 2021. Om vi inte hade någon gymnasieutbildning alls skulle kostnaden vara 10,9 miljoner kronor (i så kallade interkommunala ersättningar som vi betalar när våra ungdomar läser gymnasiet i andra kommuner). Om vi har ett fjärrgymnasium i samarbete med andra kommuner räknar vi med en kostnad på 13,4 miljoner kronor.

Vad innebär fjärrundervisning?

Fjärrundervisning är interaktiv undervisning som bedrivs med informations- och kommunikationsteknik där elever och lärare är åtskilda i rum men inte i tid. Eleverna sitter samlade i ett klassrum och är med hjälp av video i direktkontakt med läraren, som befinner sig i ett annat rum. I samma rum som eleverna finns en studiehandledare som kan hjälpa eleverna med både tekniken och lärandet. (Det här stycket avslutades tidigare med en olycklig och klumpig formulering som gav ett annat intryck än att fjärrundervisningen under pandemin var planerad, pedagogisk och professionell. Jag har därför tagit bort den och ber om ursäkt för det. /Fredrik, skolchef)

Kommer man att kunna få inackorderingstillägg om man går gymnasiet på en annan ort?

Den som går gymnasiet på annan ort kan alltid få inackorderingstillägg om man läser en inriktning som inte finns i Arjeplog. Den som vill läsa en platsförlagd utbildning som i Arjeplog finns som fjärr- eller lärlingsutbildning kommer också att ha möjlighet att få inackorderingstillägg.

Detsamma gäller om en elev väljer att läsa gymnasiet i Arvidsjaur. Då kan man få inackordering alternativt busskort eller färdersättning. Restiden till Arvidsjaur är cirka 55 minuter.

Kan man bo kvar i Arjeplog?

Den som läser en yrkesförberedande lärlingsutbildning kan bo kvar i Arjeplog år 1-3, det vill säga under hela studietiden. Den som läser en studieförberedande inriktning kan bo kvar i Arjeplog år 1.

Vilka studieförberedande program kommer att finnas i Arjeplog?

Teknikprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet (två inriktningar).

Vilka yrkesförberedande program kommer att finnas i Arjeplog?

Preliminärt planerar vi för VVS- och fastighetsprogrammet, Barn- och fritidsprogrammet, Industritekniska programmet, Handels- och administrationsprogrammet, Fordonsprogrammet, Bygg- och anläggningsprogrammet, Hotell- och turismprogrammet, och Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Vilka inriktningar som kommer att finnas beror på den lokala tillgången på praktikplatser och på elevernas intresse.

Vilka kommuner deltar i samarbetet om ett fjärrgymnasium?

Det är Arjeplog, Malå, Norsjö, Skellefteå och Sorsele.

Publicerad av: Fredrik Westerlund
Senast ändrad:

Information

Kommunikatör
Martin Stråmo
Tel: 070-206 52 98

Kontakt

Öppettider
Måndag-torsdag
08.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredag
08.00-12.00 och 13.00-15.00

Vecka 25-32 måndag-fredag
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Dag före afton
08.00-12.00
Dag före röd dag
08.00-12.00
Klämdag
10.00-12.00

Medborgarservice
0961 - 144 44
Mån-Fre: 08.00-16.00
kommun@arjeplog.se

Växel: 0961 - 140 00