28 september 2022

Kommunen krisövar matservering utan el

Idag står kostservice utanför Medan och lagar mat till flera av grundskolans klasser. Barnen har fått instruktioner om att ta med sig egna kåsor och bestick. Det påhittade övningsscenariot är att kommunen har varit utan ström i tre dagar och matlagning till våra omsorgsverksamheter sker på ett strömlöst vis.
Förhoppningsvis tycker barnen samtidigt att det är ett spännande inslag i skolveckan.

- Vi har förberett köttsoppa för barnen. Barnen kommer äta i Medan, där vi har släckt alla lampor, så barnen får äta i halvmörker. Vi har energy bars, saft och vatten, tunnbröd och ost. Barnen har fått instruktioner om vad de ska ta med sig, så det blir också en del av övningsmomentet. Flera av barnen har sett fram emot det här, så det blir kul, säger Peter Byrne, kostchef.

Övningen sker med anledning av att det just nu är MSB:s årliga krisberedskapsvecka. Temat är mat. Arjeplogs kommun ansvarar för att bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola ska fungera även vid en samhällskris. Har du frågor om vår beredskap eller vilka hot och risker som finns kan du alltid kontakta vår beredskapssamordnare, Leif Johansson. Ring växeln på 0961-140 00 och be att bli kopplad.

Leif Johansson står framför sitt utryckningsfordon på Coops parkering.

Laga mat utan el

Den mesta av utrustningen i ett modernt kök slutar att fungera vid ett strömavbrott. Om det är strömavbrott kan du använda sprit- eller campingkök (stormkök) att laga mat på. Stormköket måste stå plant på ett underlag som inte kan börja brinna. Det ska också vara god ventilation, och du måste kunna släcka om det skulle bli en brand. Det allra enklaste är att vara utomhus. En utegrill är också bra för matlagning vid strömavbrott. Om du bor i lägenhet kan du gå till en grillplats i en park eller på en innergård, om det finns någon sådan nära dig. Det är också bra att ha tillgång till mat som inte kräver uppvärmning eller avancerad tillagning.

Passa på att öva

Använd veckan som en årlig påminnelse för att se över din beredskap. Skaffa den där vevradion, vattendunkarna eller prata hemberedskap med grannarna. Krisberedskapsveckan är ett initiativ från MSB som genomförs tillsammans med länsstyrelser, kommuner, frivilligorganisationer och företag. Och såklart tillsammans med dig.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) sida för hur du förbereder dig inför en kris: https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/forbered-dig-for-kris/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För frågor kring Sveriges livsmedelsberedskap och om bra mat vid kriser: Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40.

Publicerad av: Martin Stråmo
Senast ändrad:

Information

Vill du komma i kontakt med kommunikatör?
Maila webmaster@arjeplog.se eller ring 0961-144 44

Kontakt

Öppettider
Måndag-torsdag
08.00-12.00 och 13.00-16.00

Fredag
08.00-12.00 och 13.00-15.00

Vecka 25-32 måndag-fredag
09.00-12.00 och 13.00-15.00

Dag före afton
08.00-12.00
Dag före röd dag
08.00-12.00
Klämdag
10.00-12.00

Medborgarservice
0961 - 144 44
Mån-Fre: 08.00-16.00
kommun@arjeplog.se

Växel: 0961 - 140 00